120 лв. за банка кръв на черно искат мургави "дарители" в Бургас

120 лв. за банка кръв на черно искат мургави

В Бургас половин литър кръв на черно се търгува по 120 лв., показа репортерска проверка на е-Бургас. Центърът по трансфузионна хематолофия в града е окупиран от мургави търговци, които по преценка определят и цената. На нас предложиха споменатата по-горе, като се обосноваха с думите: "Кръвта е безценна! Аз ти я предлагам толкова, ако искаш, ако не - търси други!", категорично отсичат ромите пред т.нар. ДКЦ1 в града.

За пазарлъци под тази цена не може да става и дума. “Търговците” те оглеждат и преценяват дали си в голямо затруднение и решават каква цена да предложат, но си имат стартова, която не пада под въпросните 120 лв. за банка.

Междувременно пред вратите на кръвния център се тълпят хора, чиито близки се нуждаят спешно от кръв. В зависимост от състоянието им болниците имат изисквания за кръводарители. Ако на пациента трябва да се извърши сърдечна операция са необходими четири банки кръв, при спешни случаи като след катастрофа се изискват и повече. Така някои са принудени да прибягнат до услугите на мургавите "кръводарители", но лекарите предупреждават, че голяма част от тях са в т.нар. черен списък. 

"Повечето от тях са със сифилис, хепатит, а има и серопозитивни, така че не разчитайте на тях, самоще си дадете парите на вятъра. По-безопасно е ако се помолите на някой от близкото кафене, отколкото на тези отпред", категорични са бургаските лекари.

Галерия
Коментари

Още от последните новини