1000 лева глоба за неетични психолози

1000 лева глоба за неетични психолози - E-Burgas.com

Съсловната организация на психолозите, условията за упражняване на професията, както и етичните ѝ стандарти се уреждат с новоприетия в парламента на първо четене проект на Закон за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите.

Според новия закон професията ще може да се упражнява само от лица, придобили професионална квалификация - степен бакалавър, магистър, доктор по психология или доктор на психологическите науки. Специалистите ще бъдат вписани в регистър на правоспособните психолози, а с това пък ще станат и членове на Дружеството на психолозите.

Чрез общо събрание съсловната организация ще приема стандартите за изпълнение на психологическите дейности и ще следи за спазването им. За тази цел се приема Етичен кодекс. Предвидени са санкции за престъпването му – от порицание, през глоба от 200 до 1000 лева, до заличаване от регистъра за срок от 3 месеца до 2 години.

Сред мотивите си вносителите посочват необходимостта психологическата професия да бъде регулирана. Целта на закона е да предпази потенциалните пациенти от некомпетентно въздействие от лица без необходимата квалификация и да постави нормативните основи на професионалната организация на специалистите. Подчертава се, че е почерпен опит от законодателните решения, възприети от други страни с развити психологически дейности.

Коментари