1 май е – Ден на труда

1 май е – Ден на труда - E-Burgas.com

На 1 май голяма част от света отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Денят е един от официалните празници в България. Той е обявен за официален празник през 1939 г. , а  от 1945 година се чества тържествено с манифестации. След 1989 година Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

В Бургас днес социалистите организират първомайски митинг-шествие. Той ще започне в 10.30 часа на площад "Тройката" в центъра на морския град. В 11.15 часа е планирано шествието да достигне до сцена "Охлюва" в Морската градина, където има щандове на вестници, списания и издателства.Подготвена е разнообразна художествена програма за деца и възрастни, съобщават организаторите от централата на БСП в Бургас. Митингът се провежда под мотото: " За справедливо заплащане на труда! За българското производство! За свободата на словото!"

В столицата ще има шествие, което ще тръгне от на пл. „Народно събрание”, за да отбележат с шествие международния празник. Във връзка с това в София ще има ограничения за движението в центъра на града.

От 8 ч. до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски" и на пл. "Народно събрание".

От 9.30 ч. до 11.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" – между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски".

Шествието ще се състои от 11.30 ч. по следния маршрут – от пл. "Народно събрание" по бул. "Цар Освободител", Орлов мост до Борисова градина.

Синдикатите организират конференция за правата на работниците и за доходите. Първата й част е посветена на заплащането.

Според данните на КНСБ реалните доходи могат да нараснат с доста по-висок процент от обявените от новото управляващо мнозинство – 1500 лв. до края на мандата.

Коментари

Още от последните новини