Русия планира амбициозен проект за сателитен интернет аналог на Starlink до 2027 година

Русия планира амбициозен проект за сателитен интернет аналог на Starlink до 2027 година - E-Burgas.com

До 2027 година Русия планира да изгради свой аналог на глобалната сателитна мрежа за нискоорбитален интернет, подобна на Starlink. Този амбициозен проект, ръководен от Министерството на цифровото развитие на Русия, цели да осигури бърз и достъпен интернет за цялата страна, включително за движещи се обекти като влакове и самолети. Максут Шадаев, ръководител на министерството, обяви тези планове на Международния технологичен конгрес.

Проектът ще изисква инвестиция от приблизително 445 милиарда рубли, а неговото реализиране е поверено на компанията „Бюро 1440“, която е част от ICS Holding и бе създадена през 2020 година специално за тази цел. До момента през 2023 и 2024 година са извършени две успешни изстрелвания, които доведоха до поставянето на шест сателита в орбита.

Плановете за бъдещите години предвиждат значително увеличаване на изстрелванията. През 2025 година се очаква да бъдат изстреляни 10-12 ракети годишно, всяка от които ще добавя по 15 сателита към мрежата. До 2030 година броят на сателитите в орбита трябва да достигне 383, а до 2035 година техният брой ще надхвърли 900.

Проектът следва установените срокове, като основните технологии вече са готови за мащабиране. Въпреки това, окончателните параметри на проекта все още подлежат на одобрение от различни ведомства, което означава, че някои детайли и цифри могат да се променят в бъдеще.

Коментари

Още от последните новини