Изграждат планетариум с 8-метров купол на Морска гара

Изграждат планетариум с 8-метров купол на Морска гара - E-Burgas.com

Детски научен център с планетариум ще бъде разположен в сградата на Морска гара. Това съобщи зам. кметът по образование Йорданка Ананиева на днешната сесия на Общински съвет- Бургас, където бе представен проектът. 

По нейните думи той ще бъде реализиран благодарение на обединените усилия на Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и община Бургас.

Планетариумът ще бъде с 8-метров купол и в него ще могат да бъдат наблюдавани изображения  на галактики, слънчевата система и звездното небе. Той ще бъде разположен на втория етаж на сградата, част от първия и пространството около нея. По този начин трябва да се запали интересът на децата към астрономията, физиката и всички точни науки. 

Детският научен център ще бъде насочен още към бразователни цели, ще има много атракции в три направления - показващо историята на науката, експозиция за чиста енергия и бъдещето на околната среда. 

Вече е направено препроектиране на сградата, така че тя да изпълнява новите си функции. Парите за ремонтните дейности са осигурени по дарение, като обществената поръчка трябва да бъде обявена до края на годината, а строителството ще започне в началото на 2019 година. 

Докладната записка бе приета с пълно мнозинство от всички съветници, като само трима гласувала с "въздържал се". 

Коментари

Още от последните новини