Вижте най-екологичния проект в България, 25 кораба отплаваха от Бургас със... сярна киселина (СНИМКИ)

Вижте най-екологичния проект в България, 25 кораба отплаваха от Бургас със... сярна киселина (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Само до обяд служителите на най-новия терминал за съхранение и транспорт на техническа сярна киселина в бургаското пристанище изпратиха 25 кораба, които натовариха с опасния товар по най-нова модерна и екологична технология. Това разкри лично ръководителят на терминала Желязко Пеев в Световния ден за безопасност и здраве при работа.

Само допреди четири месеца товарът стоял отвън, но от средата декември, откогато функционира новото съоръжение, терминалът разполага с открит склад за запазване на материала от влага и всякакви атмосферни въздействия, както и от разпиляване, което е от съществено значение.  

Там работят 20 висококвалифицирани и обучени служители, които чрез транспортни ленти поемат товарите от корабите и ги съхраняват в складовете. Оттам ги товарят във вагони с покривала, като това е изцяло екологична инвестиция.

„За мен това е най-добрият екологичен проект на България. Много малко е отразено по медиите, но досега сме експедирали над 200 хиляди тона сярна киселина на кораби. По този начин отърваваме хубавата ни страна от тази отрова“, призна Пеев, като обясни, че до момента не е разлят и литър сярна киселина, тъй като всичко се извършва под строг технически контрол.

Корабите отплават от бургаското пристанище в посока цял свят – Мароко, Тунис, САЩ, Турция, Гърция и много други държави. Сярната киселина идва със специални жп цистерни от Пирдоп, където се произвежда мед, но тя остава нежелан съпътстващ продукт. „Разтоварваме я в петте резервоара от по 10 000 т и оттам с магистрални транспортни помпи на кораба. Това е целият процес, като хората работещи със сярна киселина са преминали през специално обучение в републиканския център за работа с агресивни товари в Монтана“, каза още ръководителят на терминала.

Киселината накрая се преработва в торове, фойерверки, взривоопасни вещества в чужбина, дори лекарства. Служи за флотационни процеси – пречистване на руди, рудни шлаки и тн. Има доста сериозно приложение. В България не може да се използва, тъй като това което се произвежда от сярната киселина надхвърля нашите възможности за преработка.

Галерия
Коментари

Още от последните новини