Учени откриха нови коронавируси при прилепи, могат да бъдат опасност за хората в бъдеще

Учени откриха нови коронавируси при прилепи, могат да бъдат опасност за хората в бъдеще - E-Burgas.com
Reuters

Френски и азиатски изследователи са открили коронавируси при прилепи, живеещи в Лаос. Вирусите у животните са почти идентични с оригиналния вариант SARS-CoV-2, изолиран в Ухан.

След зловещите открития, учените смятат, че новите вируси представляват опасност за хората в бъдеще. Тези данни потвърждават версията за естествения произход на Ковид -19.

Произходът на вируса отдавна е предмет на спорове между САЩ и Китай. Според САЩ пандемията е започнала поради изтичане от вируса от лабораторията в Ухан. Китай пък отговори, че самите американци може да са пренесли вируса в Китай.

Френски и лаоски учени отдавна търсят вируси, подобни на SARS-CoV-2, сред прилепите Rhinolophus (подковоносови прилепи) в Югоизточна Азия. След упорито търсене учените са открили най-малко три коронавируса с рецептор-свързващи домени (RBDs), много подобни по вид на същите домейни на SARS-CoV-2. Тези домейни са части от протеин, който коронавирусът използва за свързване с ензим в човешкото тяло и допълнително заразяване на клетките.

Трите вируса, открити в Лаос, се наричат ​​BANAL-52, BANAL-103 и BANAL-236. Един от авторите на изследването, вирусолог от Университета Пастьор, Марк Елуа, твърди, че те са най-близките предци на коронавируса SARS-CoV-2, идентифициран досега.

"Тези вируси може да са допринесли за появата на SARS-CoV-2 и могат да доведат до риск от директно предаване на хора в бъдеще", посочва той.

Bloomberg отбелязва, че нито един от вирусите, открити в прилепи в Лаос, не съдържа титри, присъщи на SARS-CoV-2. Именно наличието на тези нехарактерни титри кара някои учени да смятат, че разпространението на Ковид-19 е започнало след изтичането на вируса от вирусологичната лаборатория в Ухан, предаде БГНЕС.

Коментари

Още от последните новини