СЗО: Задължителните ваксини трябва да бъдат абсолютно крайна мярка

СЗО: Задължителните ваксини трябва да бъдат абсолютно крайна мярка - E-Burgas.com

И СЗО коментира задължителната ваксинация. Световната здравна организация (СЗО) за Европа отправи предупреждение срещу задължителни ваксини за Ковид-19, като същевременно призова за по-добра защита на децата, сред които случаите са многобройни.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клюге заяви, че задължителните ваксини трябва да бъдат "абсолютно крайна мярка и да се прилагат само когато са изчерпани всички други възможни варианти за подобряване на ваксинациите".

Отбелязвайки, че в някои случаи задължителните ваксини са увеличили приема, Клюге каза, че трябва да се вземе предвид и ефектът, който задължителните ваксини могат да имат върху "общественото доверие: това, което е приемливо в едно общество и общност, може да бъде неефективно и неприемливо в друго".

Регионалният здравен блок също така отбеляза, че броят на случаите се е увеличил "във всички възрастови групи, като понастоящем най-високите нива се наблюдават във възрастовата група от 5 до 14 години".

Подобрената вентилация и използването на маски трябва да бъдат стандарт във всички начални училища като част от безопасната учебна среда, като същевременно се избягва затварянето на училища и дистанционното обучение, заяви регионалният директор.

"Ваксинирането на децата трябва да се обсъжда и разглежда на национално ниво", добави Клюге.

Той подчерта, че задължителните мерки в никакъв случай не трябва да допринасят за увеличаване на социалното неравенство в достъпа до здравни и социални услуги. Клюге припомни също така, че при въвеждането на ограничителни мерки е необходимо да се полагат грижи за психичното здраве на хората и да се предотвратява домашно насилие, информира БГНЕС.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии и няколко от тях са в Централна Азия.

Свързани статии
Ваксинират възрастни хора директно в пенсионерските клубове в Бургас Ето къде може да се ваксинирате днес и утре 30 300 българи се ваксинираха вчера, 5 703 се заразиха СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните Опашки за ваксинация в Бургас: Желаещите за бустер са в пъти вече от тези за първа игла Над 300 души се ваксинираха в дежурните кабинети в област Бургас вчера 5524 са новите случаи у нас, над 35 хил. души са се ваксинирали Бургаските пенсионери с по-лесен достъп до ваксините Желаещи мога да се ваксинират и на 1 януари, ето къде В цялата страна работят пунктове за ваксинация днес
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини