СЗО: Втората вълна от вируса е неизбежна

СЗО: Втората вълна от вируса е неизбежна - E-Burgas.com

Втората вълна на пандемията от коронавируса е неизбежна, защото мнозинството от населението няма имунитет срещу него. Това заяви в интервю пред ТАСС представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович. 

"Това е абсолютно нов вирус и само малка част от населението има имунитет към него. Така че, докато не бъде създадена специална профилактика и ваксина, не можем да кажем, че сме способни да предотвратим втора вълна", заяви тя, цитирана от "Фокус".

По нейните думи, трябва да се използва опитът от първата вълна, за да не се допусне второ рязко разпространение на инфекцията. "Очакваме здравната система и системата за санитарно-епидемиологичен надзор да могат да работят заедно, за да идентифицират малки огнища и да търсят контакти на заразени хора", продължи Вуйнович.

Тя обърна особено внимание на необходимостта от ограничаване на контактите. Според нея, ако използвате тези знания, "честотата на заболеваемост може да се поддържа на ниско ниво, докато не стане ясно как се формира серологичният слой, имунитетът".

Коментари

Още от последните новини