СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора

СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора - E-Burgas.com

Около 70 ваксини срещу коронавируса са в процес на разработка, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от информационните агенции. Три от тях вече се тестват върху хора.

В най-напреднал етап е експериментална ваксина, разработена от компанията CanSino Biologics Inc. и от Пекинския институт по биотехнология. Тя вече се намира в т.нар. "втора фаза" на клинични изпитания. От CanSino Biologics Inc. заявиха през март, че са получили одобрение от китайските власти за започване на изпитания на хора на тяхната разработка за ваксина.

Другите две тествани върху хора ваксини са разработвани по отделно от американските фармацевтични производители Moderna и Inovio. Базираната в Масачузетс компания Moderna също получи през март одобрение в САЩ за бързо преминаване към изпитвания върху хора, като така се прескача фазата на тестване на препарата върху животни. Миналата седмица и компанията Inovio също започна изпитания на своя експериментална ваксина върху доброволци.

От СЗО отбелязват, че се наблюдава изключително бърз напредък при разработването на ваксини, тъй като изглежда все по-малко вероятно, че силно заразният инфекциозен патоген ще бъде унищожен само чрез строги ограничителни мерки. Глобалната фармацевтичната индустрия се надява след година да има ваксина срещу коронавируса, макара че обичайното време, необходимо за получаване на ваксина на пазара, е между 10 до 15 години.

Фармацевтичните гиганти като Pfizer и Sanofi също имат ваксини, които са в предклинични етапи.

Свързани статии
От днес: Нови 95 ученици под карантина в община Бургас Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден Рекордни нови 819 случая на Covid-19 за 24 часа у нас Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем И Мария Габриел е с коронавирус Нов скок на Covid-19 у нас: 612 са новозаразените, в Бургас са 28 Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътувания Обсъждат допълнителни мерки за опазване на възрастните хора от Covid-19 Дъждовният петък донесе 31 нови случая на коронавирус в Бургас Детска учителка от Русе лепна коронавирус
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини