СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора

СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора - E-Burgas.com

Около 70 ваксини срещу коронавируса са в процес на разработка, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от информационните агенции. Три от тях вече се тестват върху хора.

В най-напреднал етап е експериментална ваксина, разработена от компанията CanSino Biologics Inc. и от Пекинския институт по биотехнология. Тя вече се намира в т.нар. "втора фаза" на клинични изпитания. От CanSino Biologics Inc. заявиха през март, че са получили одобрение от китайските власти за започване на изпитания на хора на тяхната разработка за ваксина.

Другите две тествани върху хора ваксини са разработвани по отделно от американските фармацевтични производители Moderna и Inovio. Базираната в Масачузетс компания Moderna също получи през март одобрение в САЩ за бързо преминаване към изпитвания върху хора, като така се прескача фазата на тестване на препарата върху животни. Миналата седмица и компанията Inovio също започна изпитания на своя експериментална ваксина върху доброволци.

От СЗО отбелязват, че се наблюдава изключително бърз напредък при разработването на ваксини, тъй като изглежда все по-малко вероятно, че силно заразният инфекциозен патоген ще бъде унищожен само чрез строги ограничителни мерки. Глобалната фармацевтичната индустрия се надява след година да има ваксина срещу коронавируса, макара че обичайното време, необходимо за получаване на ваксина на пазара, е между 10 до 15 години.

Фармацевтичните гиганти като Pfizer и Sanofi също имат ваксини, които са в предклинични етапи.

Свързани статии
Ето кога сваляме маските Бургас и Царево с висок брой новозаразени с ковид Скочиха новозаразените в областта, четири общини с по над 10 нови случая Глътка въздух в региона: Едва 34 новозаразени с ковид, нито един смъртен случаи 88 са новозаразени в Бургаско, лек спад на новите случаи в страната Бургаска област осъмна с нови 110 случая на коронавирус 913 нови случаи на коронавирус у нас 105 нови души в Бургаско са с коронавирус, 1212 общо у нас Отново в изходна позиция: 131 нови случая на ковид в Бургас 910 новозаразени у нас, най-много в София и Бургас
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини