СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора

СЗО: Разработват се 70 ваксини срещу Covid-19, три от тях вече се тестват на хора - E-Burgas.com

Около 70 ваксини срещу коронавируса са в процес на разработка, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от информационните агенции. Три от тях вече се тестват върху хора.

В най-напреднал етап е експериментална ваксина, разработена от компанията CanSino Biologics Inc. и от Пекинския институт по биотехнология. Тя вече се намира в т.нар. "втора фаза" на клинични изпитания. От CanSino Biologics Inc. заявиха през март, че са получили одобрение от китайските власти за започване на изпитания на хора на тяхната разработка за ваксина.

Другите две тествани върху хора ваксини са разработвани по отделно от американските фармацевтични производители Moderna и Inovio. Базираната в Масачузетс компания Moderna също получи през март одобрение в САЩ за бързо преминаване към изпитвания върху хора, като така се прескача фазата на тестване на препарата върху животни. Миналата седмица и компанията Inovio също започна изпитания на своя експериментална ваксина върху доброволци.

От СЗО отбелязват, че се наблюдава изключително бърз напредък при разработването на ваксини, тъй като изглежда все по-малко вероятно, че силно заразният инфекциозен патоген ще бъде унищожен само чрез строги ограничителни мерки. Глобалната фармацевтичната индустрия се надява след година да има ваксина срещу коронавируса, макара че обичайното време, необходимо за получаване на ваксина на пазара, е между 10 до 15 години.

Фармацевтичните гиганти като Pfizer и Sanofi също имат ваксини, които са в предклинични етапи.

Свързани статии
Отново намаляват случайте на коронавирус у нас Бургас осъмна с четирима новозаразени с Covid-19 171 новозаразени с коронавирус у нас, Варна с най-много Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет 195 нови случаи на коронавирус у нас, близо 300 са излекуваните 270 са новите заразени с коронавирус у нас Бургас осъмна със 7 нови случая на коронавирус 270 нови случаи на коронавирус у нас Пак скок на новозаразените с коронавирус у нас Рекорден ръст на новозаразените в света
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини