СЗО: Има все повече случаи на млади хора с тежки симптоми на Ковид-19

СЗО:  Има все повече случаи на млади хора с тежки симптоми на Ковид-19 - E-Burgas.com
cbc.ca

Досега се смяташе, че коронавирусът засяга предимно възрастните. Но ето, че излизат все повече информации за по-млади хора с тежки симптоми. "Вирусът няма да подмине младите. Той може и да ви убие", казват от СЗО. Вижте в Deutsche Welle:

В Германия има все повече случаи на по-млади хора с тежки симптоми на Ковид-19. "Най-младите пациенти, развили симптоми, са 20-годишни. Като цяло както в интензивните, така и в другите отделения са представени всички възрастови групи", казва главният лекар на отделението по инфекциозни заболявания в Мюнхенската клиника "Швабинг" д-р Клеменс Венднер. Той е специалистът, лекувал в края на януари първите болни от Ковид-19 в Германия.

"Дори и при младите пациенти заболяването може да протече тежко", предупреждава специалистът. "Това трябва да ви накара най-накрая да разберете, че хигиенните и всички останали разпоредби трябва да се спазват", подчертава Венднер.

Опасността, породена от новия вирус, първоначално беше подценена както от политици, така и от учени, казва д-р Клеменс Венднер. Той посочва, че освен възрастните и болни хора, на голям риск са изложени и всички здрави пациенти с увредени бели дробове - като дългогодишни пушачи и астматици. Медикът изтъква, че диабетиците и хората с високо кръвно налягане също спадат към групата на по-застрашените, тъй като при тях важни органи като белите дробове са по-слабо снабдени с кислород и хранителни вещества. Медикът обяснява още, че според епидемиологичните модели, ефектите от затварянето на училищата и магазините ще се усетят най-рано след три седмици.

Коментари