Сушата в Европа добива застрашителни размери

Сушата в Европа добива застрашителни размери - E-Burgas.com
AFP

Във Франция повече от 100 общини останаха без питейна вода.  Правителството сформира кризисен щаб, който да изготви план за справяне със ситуацията. За 93 региона е издадена заповед за намаляване на потреблението на вода. Властите определиха сушата като най-тежката в историята на Франция. 

Долината на река, откъдето идва почти една трета от селскостопанската продукция на Италия, също е изправена пред бедствена ситуация. Нивото на водата в реката е с 2 метра по-ниско от средното за сезона.  В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите, предава БТА.

Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда. Нидерландия тази седмица обяви национален недостиг на вода, докато властите в Полша въведоха ограничения за реки, включително Висла, най-дългата в страната, където нивата на водата са спаднали близо до рекордни ниски нива.

Във Варшава фериботните служби по Висла бяха спряни за седмица миналия месец заради ниското ниво на водата. Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били изключително сухи - поради ефектите от изменението на климата.

Свързани статии
Сушата унищожила стотици декари царевица и слънчоглед Язовирите Порой и Ахелой спасяват населението за три месеца ако Камчия пресъхне Ревизоро: Язовир "Камчия" е в критично сътояние, опасността от суша е близо
Тагове
суша
Коментари

Още от последните новини