Съвети при счетоводство на онлайн магазин

Съвети при счетоводство на онлайн магазин - E-Burgas.com

През последните години електронната търговията става все по популярна и примамлива за много предприемачи. Има редица стоки и/или услуги, които се предлагат онлайн. Едно от предимствата на този бизнес е, че позволява много гъвкавост и освен, че позволява лесно стартиране, при добър маркетинг може да се развие много бързо.

Препоръчително е всеки онлайн магазин да използва професионални услуги за счетоводство на онлайн магазин

Има значение от къде пазарувате стоките, които продавате, дали ги произвеждате, на кой ги предлагате, съответно и за услугите на кои пазари се предлагат – само в България или и извън страната. В зависимост от пазара, който обслужвате, т.е в страната, в ЕС или в трети страни има различни специфики на счетоводството в тези случаи.

Освен това има значение дали предлагате стоките и/или услугите си само онлайн или и във физически магазин.

Сред детайлите, които интересуват счетоводството ви са ползването на касов апарат, дали ще работите с наложен платеж, с ППП (пощенски паричен превод), дали имате складов софтуер, сайта ви дали отговаря на Наредба-18, дали е СУПТО и много други детайли.

Изискванията засягат различни аспекти на бизнеса, затова е важно още от самото начало, когато правите регистрация на фирма, да се консултирате със счетоводител, за да не пропуснете важен момент.

Какво е е-магазин според НАП? – това е софтуер, достъпен през интернет при използване на уеб–браузер или мобилно приложение. Чрез него можете да извършвате продажба на стоки и/или услуги, предоставяйки възможност за избор на клиента чрез потребителска кошница или по друг начин. В него трябва да има възможност потребителя да въведе данни за доставка, контакти и плащане.

Лицата, които извършват електронна търговия са задължени да подават информация към НАП, независимо дали домейна, който използват е собствен, нает или на друго лице, или се ползва платформа за извършване на продажби в интернет и се приемат плащания, за които се изисква касов бон.

Това задължение отпада ако търговецът не приема плащания, за които се изисква фискален бон. В този случай подавате информация и данни по ваше желание.

Агенцията по приходите предлага и алтернативен вариант на отчитане на продажбите, вместо чрез фискален бон, чрез документ за регистриране на продажбата.

Информацията, която изисква НАП за продажбите през е-магазин е: наименование и уеб-адрес на електронния магазин; информация за лицето, извършващо продажбите чрез електронния магазин; вид на продаваните стоки; за софтуера на електронния магазин, за вида и доставчика на хостинг-услугата и други.

Много често водени от желанието си за бързо стартиране на бизнес и получаване на приходи се допускат редица грешки от търговците в счетоводен аспект, особено когато наемат счетоводител вече осъществявайки дейността си. Важно е така както проучвате пазара и клиентите си, да се консултирате навреме с професионалист. Счетоводителят ще ви посъветва, в кой момент да стартирате дейност и осигуряване, кога и как да наемете хора, дали подлежите на ДДС регистрация или не, кога и дали е необходимо да регистрирате онлайн магазин в НАП, необходимо ли е да ползвате касов апарат или има и други алтернативи, и т.н.

Източник: Accountinganswer

Коментари

Още от последните новини