Съдът на Европейския съюз осъди България заради замърсяването на въздуха в страната

Съдът на Европейския съюз осъди България заради замърсяването на въздуха в страната - E-Burgas.com

Съдът на Европейския съюз осъди България заради замърсяването на въздуха в страната. Европейската комисия заведе дело срещу страната през 2015 г. за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Днес съдът в Люксембург излезе със съдебно решение, съобщи Съдът на ЕС, цитиран от БТА. Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз.

"С постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г., както на годишните, така и на дневните пределно допустими норми за концентрации на фините прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна зони, нашата страна не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата," гласи решението.

Засега не е постановена глоба за тези нарушения на страната. Защото при завеждането на иск за установяване неизпълнението на задължения по договора за съюза, Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения.

Сезирането на Съда се предхожда от предварителна процедура на Европейската комисия, която цели да даде на държавата възможност за отговор на отправените срещу нея твърдения за нарушение.Ако тази процедура не доведе до прекратяване на неизпълнението от държавата, пред Съда може да бъде предявен иск за установяване на нарушение на правото на ЕС.

Искът може да бъде предявен или от Комисията, или от държава от съюза. Ако Съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, Съдът може да наложи на държавата заплащането на еднократно платима сума и/или периодична имуществена глоба.

Когато държава не съобщи на ЕК какви мерки е предприела за прилагането на дадена директива, Съдът по искане на ЕК може да наложи имуществено наказание на тази държава още с първото решение за установяване на неизпълнение на задължения.

Наскоро Брюксел констатира, че качеството на въздуха в България продължава да буди сериозно безпокойство. Това беше един от изводите на Европейската комисия в доклада за страната за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз, който комисията представи публично докладите за всички страни членки. Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, подчертаха тогава от ЕС.

В документа се припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда измежду всичките 28 държави на ЕС. Това прави България държавата в ЕС с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и над 11 000 случая на преждевременна смърт годишно.

Коментари

Още от последните новини