РЗИ-Бургас алармира за опасност от морбили

РЗИ-Бургас алармира за опасност от морбили  - E-Burgas.com

От  Регионалната здравна инспекция в Бургас разпространиха подробна информация до болничните заведения в областта за опасността от морбили и епидемичната обстановка в Румъния и други страни от ЕС. За гражданите в портала на здравната институция е поместен обширен материал за същността на коварното заболяване и характерните за него особености.

Какво представлява болестта морбили?

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване, сълзене на очите, оток на клепачите, белезникави трудно свалящи се налепи на лигавицата на нивото на горните кътни зъби и разпространяващ се кожен обрив.

По какъв начин човек се заразява от морбили?

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек.  Болният е заразен в края на инкубационния период, през катаралния и обривен стадий- или общо около 8-10 дни. Вирусът се отделя с капките слуз от лигавицата на дихателните пътища при кихане, кашляне, разговор, при плач със сълзите. Входната врата на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивата. За разлика от много други инфекциозни заболявания, при морбили инфекцията се разпространява много бързо и лесно и болния заразява голям брой хора с които има контакт, ако те нямат изграден имунитет.

Инкубационен период и протичане на заболяването

Периодът от първия контакт с вируса /със заразения човек/ до появата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. За инфекцията с морбили инкубационният период е от 9 до14 дни, като понякога може да достигне до 21 дни.

Заболяването протича в три стадия:

Катарален стадий – започва с постепенно повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, отделяне на секреция от носа, болки в гърлото и суха мъчителна кашлица, сълзотечение, Продължава около три дни, като в края му по букалната лигавица, на нивото на горните кътни зъби се появяват петната на Филатов-Коплик, които са белезникави и трудно свалящи се. През целия период температурата е повишена и общото състояние е увредено.

Обривен стадий – появява се характерен петнист обрив, който започва зад ушите, обхваща лицето, шията, горната част на гръдния кош и към петия-шестия ден достига до крайниците, т.е. генерализира се по цялото тяло. Общият вид на кожата наподобява „географска карта“, тъй като отделните обривни елементи се сливат и се получават обширни еритемни обриви. Обривите не са надигнати над околната кожа и не сърбят.

Реконвалесцентен (възстановителен) стадий – започва след шестия ден и общото състояние се подобрява, ако не настъпят усложнения.

Какви усложнения могат да настъпят?

Болестта може да протече като средно тежка или тежка форма с усложнения – пневмонии, менингити, енцефалити, пиелонефрити, плеврити, перикардити и др.

Кой боледува от морбили и кога се изгражда имунитет?

От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. Невъзприемчиви към морбили са само кърмачетата-няколко месеца след раждането, поради пасивния майчин трансплацентарен имунитет. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск. След преболедуване от морбили както и след правилно проведени имунизации човек развива траен и пожизнен имунитет срещу вируса на морбили. Повторни заболявания са възможни, но са много редки –до 1 %.

Как да се предпазим от заболяването?

Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина (морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на Република България. При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.

РЗИ-Бургас изпрати уведомителни писма до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ с информация за епидемичната обстановка в Румъния и редица други страни от Европейския съюз и разпореди конкретни мерки за недопускане разпространението на заболяването на територията на областта - ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение. Изготвени са и се връчват предписания на общопрактикуващите лекари в региона за незабавно обхващане с имунизация срещу морбили на лицата от 13 месеца до 18 години, които по някакви причини не са обхванати до момента.

Последните случаи на морбили в Бургаски регион са регистрирани през 2010г.-501 случая. От 2011г. до момента в региона няма регистрирани случаи на заболели от морбили.

Всяко тримесечие служителите на отдел „Противоепидемичен контрол“, Дирекция“ Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Бургас извършват проверки на отчетите на общопрактикуващите лекари за приложените имунизации и реимунизации на подлежащите пациенти по Имунизационния календар на РБ. Най- честите причини за отлагане от имунизации са по временни медицински противопоказания, миграция-неоткрити на адрес, извън страната, като расте и процента на необхванатите поради отказ на родителите.

Ежегодно РЗИ-Бургас извършва изследване за установяване на изградения имунитет на деца за определени заболявания.

Потърсете лекарска помощ при всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни. Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар, педиатър или инфекционист или експерти на РЗИ-Бургас.

Коментари

Още от последните новини