Решено: Пенсионираме се чак на 65

Решено: Пенсионираме се чак на 65 - E-Burgas.com
618x346 Възраст 65 години в комбинация от 37 години осигурителен стаж за жените и 40 години за мъжете е формулата, при която българските граждани ще излизат в пенсия от 2037 година. Това решиха народните представители от мнозинството при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Дебатите се проточиха до късно вечерта във вторник и почти без присъствието на опозицията с 97 гласа "за", 20 "против" и 10 "въздържали се" депутатите приеха реформата на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.
Плавно увеличаване на възрастта и стажа за пенсия
Догодина жените ще излязат в заслужена почивка по новите правила на 60 г. и 10 месеца при 35 години и 2 месеца на пазара на труда, а мъжете - на 63 г. и 10 месеца при 38 години и 2 месеца работа. Приетите нови текстове предвиждат от 1 януари 2016 г. възрастта за жените да започне да нараства с по 2 месеца годишно до 31 декември 2029 г., а след това с по три месеца годишно до достигане на 65 години (което предполага се ще стане през 2037-а). Възрастта за мъжете ще расте с по 2 месеца годишно до края на 2017-а, а след това с по 1 месец годишно. По същия начин осигурителният стаж ще расте с по 2 месеца годишно и за двата пола. При тази схема мъжете, родени 1964 г., и жените, родени 1972 г., ще бъдат първите набори, които ще излязат в пенсия на 65 години. Лицата, на които не им достига стаж, ще се пенсионират на 67 г., но при условие, че са прекарали поне 15 години на пазара на труда. Тези, на които не им достигат до 12 месеца от необходимата възраст, но имат натрупан стаж, могат да излязат и по-рано, но пенсията им ще бъде намалена с 0.4% за всеки липсващ месец. След 31 декември 2037 г. възрастта за излизане в заслужена доживотна почивка ще започне да се обвързва с продължителността на живота в страната и на практика няма да има таван, гласуваха още депутатите.
"Не знам как ще обяснявате на избирателите си, че им вдигате възрастта на 65 г., за да не доживеят пенсия, и искате 40 години стаж, за да не могат да се пенсонират. Това нито е социално и финансово обосновано, нито е морално", разкритикува реформата Георги Гьоков от БСП Лява България.
Според левицата гласуваните промени са цинизъм, равносилен на геноцид, защото преследват единствено фискална стабилност в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), но изцяло за сметка на правата на хората. Реформата ще е изцяло на гърб на работещите, защото в нея няма никакви мерки за подобряване на събираемостта на вноските, а само мерки, които ще накарат хората да изберат сивата икономика вместо пенсионния модел. Полицаи, военни, пожарникари и др. ще се пенсионират 10 години по-рано от работещите в трета категория труд, тоест на 55 години, като възрастта при тях също ще нараства плавно. От 1 януари 2016 г. тя ще бъде 52 години и 10 месеца, след което ще расте с по 2 месеца на година до достигане на 55 години. Задължителният трудов стаж остава 27 години, но поне две трети от него трябва да е натрупан в системата. Отпада изискването служителите в силовите ведомство да се пенсионират с уволнение от служба, което означава, че стажът им ще се зачита, дори да не са заети в системата непосредствено преди излизането в почивка. Затова пък им се дава допълнителна възможност да не свалят пагоните след 55 годишна възраст и да получават не само пенсия, но и заплата. Подобна е схемата и за т. нар. категорийни работници, които се трудят в опасни условия. От догодина миньорите, водолазите, пилотите и заетите в атомни централи и металургията, например, които са в най-тежката първа категория, ще могат да се пенсионират при навършени 47 г. и 8 месеца за жените и 52 г. и 8 месеца за мъжете при 10 години работа в системата. От 1 януари 2017-а възрастта за тях ще расте по схема до достигане на 55 години и за двата пола. Всички инженери и техници в строителството, химичната индустрия, корабното строителство, заедно с машинистите и шофьорите от градския транспорт от втора категория труд, ще излизат в заслужена почивка пет години по-късно с допълнителни пет години върху трудовия стаж. Най-рано от всички обаче ще се пенсионират танцьорите, балетистите, цирковите артисти и оркестрантите, които догодина ще придобиват това право на 42 г. и 10 месеца при 25 години стаж на сцената. А след приключването на реформата ще си остават вкъщи на 45. Отделни правила бяха разписани и за учителите, които единствени ще разполагат със собствен професионален пенсионен фонд. Вноската в него бе фиксирана на 4,3% от осигурителния доход и ще е изцяло за сметка на преподавателите. Затова пък в бъдеще ще могат да разчитат на допълнителен доход за прослуженото време. Според приетите текстове в Кодекса, догодина жените в класните стаи ще придобиват право на пенсия, ако са навършили 57 г. и 10 месеца и са натрупали 25 г. и 8 месеца стаж, а мъжете – когато навършат 60 г. и 10 месеца и натрупат 30 г. и 8 месеца стаж. След 2029-а всички ще се пенсионират на 62 години.
Сами ще решаваме къде да се осигуряваме
На 1 януари 2017 г. вноската за пенсия в държавното обществено осигуряване ще се увеличи с 1%, а на 1 януари 2018-а с още 1%, е другата основна промяна в Кодекса за социално осигураване. Сега процентите са съответно 17.8% за родените преди 1 януари 1960 г. (при съотношение 9.9% за сметка на работодателя и 7.9% за сметка на работника) и 12.8% за лицата, родени след 31 декември 1959 г. (съответно при съотношение 7.1 към 5.7 на сто). Добрата новина е, че по отношение на задължителното допълнително пенсионно осигуряване, гражданите ще могат сами да решават къде да се осигуряват. Изборът на пенсионен фонд, който да събира вноската от 5 на сто, ще бъде личен и ще може да се променя многократно. А всеки, който не е заявил изрично желанието си да се осигурява в Националния осигурителен институт (НОИ), ще се разпределя служебно в частно дружество докато сам не си избере такова. По този начин един от най-спорните текстове в Кодекса за социално осигуряване остана в историята - а именно вноските на лицата, които в рамките на година не са се спрели на фонд, автоматично да се прехвърлят в НОИ. Според приетите текстове осигурените ще могат да взимат решение до пет години преди да навършат необходимата възраст за пенсия, като си запазват правото да избират многократно между частен фонд и НОИ. От Реформаторския блок предложиха това да става до година преди излизането в заслужена почивка, за да се възползват и хората, родени между 1960 г. и 1969 г., но така и не събраха нужната подрепа от пленарната зала. Прехвърлянето на вноски между двата стълба ще става с помощта на Сребърния фонд, където парите ще остват за срок от 6 месеца.
По-ниски такси в пенсионните фондове
За обслужването и инвестирането на средствата по индивидуалните партиди на клиентите си дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще събират по-ниски такси, решиха още депутатите. В рамките на три години, считано от 2016-а, удръжката от всяка осигурителна вноска трябва да се свие от сегашните 5 на 3.75 процента, а инвестиционната такса да падне от 1 на 0.75 на сто от стойността на управляваните нетни активи до 2019 година. Овен това по предложение на левицата бе прието всяко прехвърляне на индивидуалните партиди между фондовете да се таксува с 10 лв. като гаранция за по-доброто управление на парите за пенсия./clubz.bg/
Коментари

Още от последните новини