Режат живо месо от бургаския хлебозавод за да го спасят

Режат живо месо от бургаския хлебозавод за да го спасят - E-Burgas.com

Отпускат 400 хил.лв. за общинското предприятие, крепят го единствено социалния патронаж и кетъринги

Не е ясно какво ще бъде бъдещето на бургаското общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия” ЕООД, което работи на загуба, но станаха ясни какви са вариантите му за спасение. Общинският съвет гласува положително отпускането на 400 хил.лв. за предприятието, с което ще бъдат покрити дълговете към НАП, както и бе дадена зелена светлина на постоянната комисия по общинска собственост и инвестиционни политики да контролира дейностите в завода.

Точката от дневния ред поразпали съветниците, които бистриха дейностите на предприятието, което от 120 хиляди хляба навремето в момента произвежда между 4 и 5 хиляди хляба. От администрацията основно със задачата е нагърбен зам.-кметът Красимир Стойчев, който хвърли светлина около ОП-то.

По време на първия мандат на ГЕРБ управител на „Хляб и хлебни изделия” ЕООД бил покойния Димитър Терзиев, който заварил предприятието като гробница. Наследила го Пенка Филева като след нея работата намаляла, за да дойдат най-добрите години по времето на Димитър Георгиев, когато работило много добре и било на печалба. През този период бил взет цех в „Меден рудник”, който се развил като кухнята майка на предприятието. Тогава се направила и марката „Аламинут”.  След времето на Георгиев били обявявани няколко конкурси за управители, на кормилото на хлебозавода се извъртели няколко неуспешни човека. От около месец управител в Красимир Колев, който разкри, че единствената печеливша дейност в момента е социалния патронаж от над 900 души в града, а самото хлебопроизводство е на загуба. Особено откакто обществените поръчки за училищата е спечелил друг производител.

Стойчев припомни още, че по времето на Филева са теглени кредити от КТБ, която фалира, както и отделен кредит с 9% лихва от банка „Виктория”. Общината трябва да води дела, за да уреди тези кредити и да се покаже на данъчните, че дейността е на печалба. Тук е и момента, в който се решава бъдещето на предприятието, като основното предложение на администрацията, е да се прекратят неуспешните дейности, сиреч производството на хляб, а да се обезпечава успешната дейност – социалният патронаж.

Зам.-кметът разкри, че не липсват оферти от фирми, които може да поемат хлебопроизводството чрез консорцоум, т.е. джойнт-венчър схеми, като се запази брандът и марката на ОП-то.  

Управителят на „Хляб и хлебни изделия” ЕООД Красимир Колев се видя неубедителен за съветниците от опозицията, тъй като не говорел ясни неща за бъдещето на предприятието. Той пък от своя страна обясни, че може да се развива в хотелиерския бизнес, където се правят много кетъринги, както и в социалния патронаж, която, както вече стана известно, е най-печелившата дейност, но е нужна помощта на общината и общинския съвет.

Част от опозицията бе доста крайна по въпроса, като заявиха мнение, че един от възможните варианти е закриване на ОП-то или да се сформира нова временна комисия, която да разгледа състоянието на „Хляб и хлебни изделия” ЕООД, но те бяха отхвърлени.

Кметът Димитър Николов също взе отношение по въпроса, като призна че отначало и той бил за рязко преструктуриране на предприятието, но в случая то трябвало да получи последен шанс да стъпи на печеливша основа. „Ако новият управител се отнесе максимално отговорно като с нещо свое то хлебозаводът има шанс да запази марката и бранда, с преструктуриране и да развива дейност която му носи печалба”, заяви кмета.

Той разкри, че през лятото били предоставени отлични локации за дейности като някои от тях са до входа на моста и в близост до ПМГ и новата гимназия. Според Николов най-дорбият вариант би бил ако предприятието смело се раздели с дейността, която му носи загуба и наблегне на тази, която му носи печалба.

Така или иначе предприятието получи кредит на доверие от Общинския съвет, като през тази година ще разполага с 400 хиляди лв. от общинския бюджет.

Коментари

Още от последните новини