Петко Чалъков: Искаме равенство с МВР, не работим с граждани а със затворници

Петко Чалъков: Искаме равенство с МВР, не работим с граждани а със затворници - E-Burgas.com

Загубихме половин година заради служебни правителства, очакваме повишение на заплатите от 1 януари

Петко Чалъков е председател на Бургаския синдикат „Охрана“. Той е едно от лицата на протестите на Националния синдикат и служителите на МВР, които искат промени в закона, по-адекватно заплащане, нови униформи и др. Днес темата за протестите отново е актуална в столицата и Варна, където отново ще се съберат недоволни служители.

Г-н Чалъков, темата с протестите отново е актуална, как стоят нещата в Бургас?

В Бургас мина мероприятието това лято, мина си по реда, по преда, по който беше планирано. Днес ще има протести в София и във Варна. Така че ние продължаваме да участваме, но на регионален принцип на различни дати. Искам да кажа, че подкрепяме 100% протеста и стоим зад колегите си, както досега и преди всичко честитим празника на пожарната и спасителите днес.

Има ли промяна в исканията ви?

Исканията ни си остават същите. Т.е. нормално заплащане преди всичко, нов закон задължително, униформи – например в пожарната имат проблеми с техните средства за противопожарна защита. Ние не работим с такива неща, но работим с бронежилетки, които също липсват. Технически работата е зле тотално, не зная какво да кажа. А новият закон, който дори не е нов закон, защото в управлението на г-жа Бъчварова направиха изменение и допълнение в Закона на МВР, е пълен провал. Това е очевадно за всички, но нашият синдикат е структура към Министерството на правосъдието, не сме към МВР, така че нямам много право да коментирам друг министър. За сметка на това ще кажа, че с предното ръководство на нашето министерство, в лицето на г-жа Екатерина Захариева и г-жа Красимира Филипова работихме много добре. За съжаление с новото ръководство още не сме започнали да работим.

То как ви се струва?

Ами имаме идея и желание да проведем работна среща, именно, за да видим как ще работим. В интерес на истината служебното правителство ни загуби половин година, в която нищо не можахме да направим. Загубихме много време.

Едно от първите наши искания е да бъдем „Съдебна полиция“. От ГД „Охрана“ да се преименуваме на „Съдебна полиция“ или поне да се добави абревиатура. Защото едно е да кажеш охрана, друг е да кажеш полиция.

Смятате, че споменаването на наименованието не е достатъчно респектиращо?

Не е респектиращо, точно така, тъй като всичките ни функции, които вършим са полицейски. Като се започне от охрана сгради, охрана на магистрати, конвойна дейност, призоваване и принудително довеждане, това са все полицейски функции и ние трябва да бъдем полиция. Другото, на което държим е нашите заплати да са приравнени с тези в МВР. Служители на еднакви длъжности да получават еднакво заплащане, което се случи и от 1 януари е факт благодарение на предното ръководство на Министерството на правосъдието.

И сега ще отидем на друг казус – евентуално ако бъдат вдигнати заплатите в МВР от 1 януари, както се очаква да се случи, трябва да бъдат увеличени и нашите заплати. Точно с толкова, колкото и на служителите на МВР.

В какво се състои вашата работа по-точно?

Както казах работим почти едно и също с полицаите. Всеки ден работим с престъпници, взимаме ги от затвора, връщаме ги или пък принудително ги довеждаме на съдебно заседание, т.е. ние само с престъпници се занимаваме. Другото, което е, охраняваме магистрати и сгради.

Една от основните функции на конвоя е да взима престъпници, по-точно казано затворници, защото престъпници има много, но не всички са в затвора или такива, които са задържани в ареста ние ги взимаме от ареста и ги караме да им се гледат мерките. А затворниците, когато имат някакви дела ги водим до съда и ги връщаме в затвора. Т.е. нашият конвой работи само със сериозни хора докато полицията работи с граждани. Има разлика. Нашата работа с граждани е единствено, когато те влизат в сградата на съда и им се извършва проверка, там също са наши служители, които проверяват да не се внасят взривоопасни и забранени средства, които биха могли да се използват противозаконно. Общо взето ние сме съдебна полиция, не друго.

Коментари