Обвинените в аферата с боклука вече са 10

Обвинените в аферата с боклука вече са 10 - E-Burgas.com

10 лица са привлечени като обвиняеми, 7 от тях са привлечени за организирана престъпна група, 3 са за данъчни престъпления. Това заяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева по време на брифинг относно разследването за незаконни действия при вноса и утилзирането на отпадъци.

"Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите. От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари - 70 млн. долара, 120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.", заяви още Милева.

Единият брат от Бобокови ще му бъде определена парична гаранция от 1 млн. лева, а за другият ще бъде поискано да остане зад решетките.

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона.

Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани неверни обстоятелства.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука. Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани. "Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало", обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, които твърдят обратното.

Свързани статии
Прокуратурата повдигна обвинения на трима сирийци за фаталната катастрофа Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Бургаската апелативна прокуратура с впечатляващ отчет за 2021 Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват Надежда Йорданова: Спецправосъдието се използва като бухалка срещу неудобните Прокуратурата изпратила искания до МВР заради списъка с 19-те лица на премиера Сред първенците в ЕС сме по скалдиран боклук, застрашена ли е екосистемата? Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие Задържаха бургазлия за 72-часа, повдигат му обвинение за отвличане
Тагове
боклук прокуратура обвинение
Коментари

Още от последните новини