Новият щам на ковид е най-преносимият досега, но остава сравнително безопасен

Новият щам на ковид е най-преносимият досега, но остава сравнително безопасен  - E-Burgas.com

Щамът на коронавируса Омикрон XBB.1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика нова вълна от случаи, заяви пред репортери представител на Световната здравна организация, цитиран от "Дарик".

"Обезпокоени сме от трансмисивността му, особено в някои страни в Европа и североизточната част на САЩ, където XBB.1.5 бързо измести други циркулиращи подварианти", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на COVID-19 към СЗО.

Здравните служители не са сигурни дали това ще доведе до повишение в броя на хоспитализираните и починалите пациенти с коронавирус, тъй като вече има изграден имунитет чрез ваксинация и предишна инфекция.

Здравните служители са открили щама в 29 държави, но той може да циркулира в много повече, каза Ван Керхов.

В САЩ субвариантът се е увеличил от 4% от секвенираните случаи до 40% само за няколко седмици, съобщи в сряда в Туитър координаторът на Белия дом за реакция при COVID-19 Ашиш Джа.

Ван Керхов заяви, че увеличаването на хоспитализациите в Североизточна Европа все още не може да се припише на XBB.1.5, тъй като отчасти причината може да е в други респираторни заболявания, включително грип.

Джа предупреди, че имунитетът на американците срещу XBB.1.5 "вероятно не е голям", ако предишната инфекция е била преди юли или ако не са получили двувалентната ваксина, която стана достъпна през септември. Той посъветва хората да си направят бивалентна ваксина, да се тестват, преди да посещават големи събирания или преди да се срещат с възрастни или имунокомпрометирани хора, и да носят висококачествена маска в претъпкани закрити помещения.

„Тестовете за COVID-19 и антивирусните хапчета Paxlovid и Molnupiravir би трябвало да работят прекрасно въз основа на това, което знаем", написа Джа в Туитър.

СЗО работи по анализ на тежестта на новия щам, който ще публикува през следващите дни, каза Ван Керхов. 

Коментари

Още от последните новини