Нова находка доказва, че Дебелт е бил пристанищен град

Нова находка доказва, че Дебелт е бил пристанищен град - E-Burgas.com
Снимка: opoznai.bg

Първото писмено доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище, откриха археолозите в Националния археологически резерват Дебелт край Бургас. Само преди два дни учените попаднали на част от римски саркофаг с надпис, който категорично доказва, че днешният Дебелт е бил пристанищен град.

Надписът е върху парче от варовиков саркофаг, който археолозите открили в южната част на комплекса при подготовката им за новия сезон.

Според специалиста по древни езици Николай Шаранков, в текста се казва, че собственикът е корабопритежател и че ако някой дръзне да положи друго тяло, ще плати глоба. Плочата е използвана като строителен материал в началото на пети век.

"Нямаме името на този, който е поръчал този надпис, нито имаме името на този, който е погребан в саркофага, но е ясна неговата професия - че той е корабособственик или е капитан." заяви директорът на историческия музей вСредец Красимира Костова. 

Досега за това, че Деултум е имал пристанище, археолозите са съдили само по изображенията на кораби и корабни носове върху намерените монети. Надписът е на гръцки и се датира от втори-трети век след Христа.

Според специалистите най-близкото предполагаемо пристанище се е намирало на устието на река Средецка само на 500 метра от Дебелт, а морският пристан на Деултум най-вероятно е бил в днешния бургаски квартал Крайморие.

Свързани статии
Археолози проучват водохранилището и източната крепостна стена на замъка в Русокастро Втора работна среща на комитета за управление на проект BSB 867 „Черноморски археологически, исторически и културен портал“ (ARHICUP) Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас Динамично лято очаква возолазите от Созопол Още една безценна находка е открита при разкопките в средновековния град Русокастро Отпускат 1,8 млн.лв. за археологически обекти в страната Шофьорът на микробуса в Дебелт не послушал пътни полицаи, четири пътища остават затворени Бус с пътници попадна във воден капан в Дебелт Проект за проучване на Русокастро получи финансиране Над 140 археологически разкопки чакат финансиране от държавата
Тагове
археология Дебелт
Коментари

Още от последните новини