Не отваряйте тази статия!

Не отваряйте тази статия!  - E-Burgas.com
Подобни снимки могат да Ви накарат да направите решаващия клик

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Подлъгахте ли се? Щом четете тези редове, значи сте го направили и без да подозирате, станахте жертва на кликбейт* в нета. Спокойно! Не сте загубили нищо ценно. Само Вашето време и може би малко нерви. И неприятното усещане, че някой, някъде печели на Ваш гръб...

За да ни простите, ще ви покажем за какво трябва да внимавате в нета, за да не ставате жертва на кликбейт. Първо да уточним какво значи това (следва цитат от Уикипедия):

*Кликбейт (на английски: clickbait, в превод: „примамка за кликания“, „стръв за кликания“) е пейоративен термин, описващ уеб съдържание, което цели генерирането на приходи от онлайн реклама, правейки компромис с качеството и точността на предоставяната информация. При кликбейта се разчита на сензационни заглавия и „хващащи окото“ мини-картинки (thumbnail), които да привличат кликвания върху тях и така да насърчават разпространението и споделянето по онлайн социалните мрежи на манипулативни материали.

Казано накратко: Някой иска да Ви направи на балъци, възползвайки се от Вашата наивност и вродено любопитство. И преди да си кажете “Е, Българска работа...”, трябва да ви успокоим, че феноменът е познат в цял свят и то не от вчера. И колкото и неприятно да звучи голяма вина за това явление носят именно читателите, защото както знаете “Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава”. За да не бъдете луди, нито балъци, трябва да внимавате за няколко неща;

 

Ето 6 предупредителни сигнала, които трябва да наострят вниманието Ви:

  1. ГЛАВНИ БУКВИ: Определено хващат окото, нали? Скролваш си из Фейсбук и изведнъж виждаш нещо написано с едър шрифт. Е, няма как да не е важно... Все пак от край време писането с главни букви в интернет пространството се тълкува като крещене, а щом някой си прави труда да крещи, значи има нещо важно да каже. Особено ако става дума за СКАНДАЛ или ШОК. След като отворите новината ще разберете, че скандалът не е толкова скандален и шокът не е толкова шокиращ. Нищо чудно да се окаже, че същата новина вече да сте я прочели някъде другаде, без да й обърнете голямо внимание. Просто не е била толкова интересна.

  2. Препинателни знаци!!! За какво са ни главните букви, ако не сложим три удивителни след тях. Това е като да забравиш да сложиш сол на манджата, след като три часа си се старал в кухнята. Още по-голям ефект има, когато удивителните са сложени на няколко места в заглавието, че дори и с някоя въпросителна между тях за цвят. Така авторът показва, че има лично отношение към новината, която явно е много интересна и Вие задължително трябва да я отворите, въпреки е е много вероятно да се разочаровате. Разбира се не всяка новина с удивитилен знак е кликбейт, но трябва да имате едно на ум.

  3. Снимки (18+) Искате да видите голите снимки на Ирина Шейх? Няколко десетки сайта са склонни да ви ги покажат срещу един клик. Въпросните сайтове обаче са големи моралисти и Ви предупреждават, че трябва да имате 18 години, за да разгледате галерията. В последствие се оказва, че мацката на снимката носи цял бански, шапка и тъмни очила на плажа. Общо взето едни ръкави я разделят от облеклото на средностатистически ескимос и се чудите защо ви трябва да сте навършили пълнолетие, за да видите това.

  4. Многоточие... Тук сайтовете влизат в ролята на Шехерезада, която разказвала приказки на царя, но без да го довърши. Така едно заглавие може да започне много интересно и да спре точно на най-любопитната част, която да е заменена с многоточие. Често след като отворите ще разберете, че става въпрос за нещо съвсем друго от това, което сте очаквали. За вас ще остане разочарованието, а за авторът на статията ще прибави още един клик.

  5. Снимката. Говорим си за заглавия, но истината е, че преди да прочетем текста, първо виждаме изображението. Така че бъдете сигурни, че някой се е постарал много то да хваща окото. В това няма нищо лошо, стига снимката да не бъде подвеждаща. Например снимката на акция на тежковъоръжени командоси може да бъде меко казано неподходяща за да илюстрира ареста на 16-годишен младеж, заловен с 5 грама трева, въпреки че със сигурност е интересна сама по себе си. В друг случай картинката може да изглежда много интересна в мини вариант и просто да искате да я уголемите. Така или иначе ще имате възможност да я разгледате добре, но чак след като сте отворили статията. Сами преценете дали си е заслужавало.

  6. Невярна информация. Дойдохме до най-сложния момент. Невярната или откровено лъжлива информация може да бъде трудна за разпознаване, особено преди да отворите новината. Все пак ако заглавието Ви се струва прекалено гръмко и сензационно, прекалено хубаво или прекалено лошо, трябва вече да имате едно на ум. Все пак най-вероятно вече щяхте да сте научили от много други места, ако наистина някой беше открил лекарство против рак или в центъра на града Ви бяха кацнали извънземни. Ако все пак отворите новината, огледайте първия абзац, където авторът трябва да съобщи откъде той е научил за нея. В случай, че това липсва, е време да натиснете хикса.

Списъкът не е пълен, а вие може да се чувствате свободни да го допълните. Един съвет за финал – вярвайте на интуицията си и прилагайте повече критично мислене, вместо сляпа вяра в нещата, които Ви се иска да бъдат верни. Не всичко написано е 100% истина. Дори и този текст.

Коментари

Още от последните новини