МОН с нов проект: Повече пари за педагозите на деца, чиито родители са без образование

МОН с нов проект: Повече пари за педагозите на деца, чиито родители са без образование - E-Burgas.com

Училищата, които обучават деца на родители с ниско образование, ще получават повече пари от бюджета. Средствата могат да се използват за увеличение на заплатите на персонала или за бонуси към възнагражденията. Проектът на МОН разделя учебните заведения на 5 групи в зависимост от образователното ниво на семействата - именно според него ще се съди дали във въпросното училище се обучават твърде много рискови ученици. Най-много допълнителна помощ ще получават тези школа, в които над 50% от родителите са с начално и по-ниско образование, а над 60% са с основно и по-ниско.
По предварителни разчети по тази линия учебните заведения могат да получат между 15-20% допълнителни средства (според проекта списъкът на училищата с уязвими групи ученици ще се публикува на сайта на министерството). Освен това тези училища ще могат да разкриват и маломерни паралелки под сегашния минимум, който е 16 деца за I-IV клас и 18 деца от V до XII клас, пише в."Сега" в днешния си брой. Същата възможност ще имат и школата, които обучават по специалности с очакван дефицит на кадри (при които броят на заетите, които ще се пенсионират в следващите няколко години, е 2 пъти по-висок от броя на учениците, които се обучават в момента по тези специалности). Става дума за 55 специалности, сред които транспортни услуги, машиностроене, пътнотранспортна и товаро-подемна техника, металургия, електротехника, стругарство, заварчици, строителство, хранителни технологии и др. Проектонаредбата разграничава и 8 групи училища в зависимост от характеристиките на общините, в които се намират (населението и отдалечеността им от населено място с над 100 хил. жители). Най-голямо увеличение ще има за училища от осма група - това са общини с до 2 хил. жители, които се намират на над 160 км от областен град, както и общини с до 5 хил. души, намиращи се на поне 61 км от областен град. Най-малко допълнителни средства пък са планирани за школата в общини от първа група - с над 20 хил. жители и отстоящи на 20 км от областен град. Сметките на МОН показват, че усреднено увеличението за учебните заведения по този регионален компонент ще е около 12%, но в Ивайловград например бонусът ще е 16%. Подобни на него са още Брегово, Кула, Болярово, Маджарово и др.
При групирането допълнителна тежест ще получават училищата от малки гранични общини, Северозападния район, както и териториите на Родопите и Странджа-Сакар, наречени "региони за целенасочено въздействие". Посочени са общо 112 общини, сред които Ардино, Крушари, Батак, Априлци, Златоград, Никопол, Царево, Смолян, Велинград, Пордим, Пещера, Кресна и т.н.

Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини