Лекари стряскат: Бум на пациенти с рак на окото

Лекари стряскат: Бум на пациенти с рак на окото - E-Burgas.com

Серия от случаи на рак на окото разтревожи лекарите от университетска болница „Св. Георги" в Пловдив. Само за няколко дни те са приели трима мъже на възраст от 40 до 60 г. с вътреочни тумори. Един от основните виновници за развитието на това заболяване е слънцето, твърдят специалистите, цитирани от vsekiden.com.

Годишно офталмолозите у нас регистрират по 40-50 души с рак на окото. Като цяло диагнозата е рядка, но специалистите в Пловдив и София се притесняват, че напоследък случаите рязко се увеличават.

„Не може да се каже на какво се дължи ракът на окото. Става въпрос за комплекс от фактори - слаба имунна система, мутации на гени, замърсена околна среда", обяснява д-р Анани Тошев от столичната Александровска болница. По думите му заболяването е коварно, защото липсват първоначални симптоми.

Според специалистите злокачественото образование се открива едва когато започне да дава дефекти в зрителното поле и отлепи ретината. „Проблемът е, че туморът пръска скрити микрометастази, които не се хващат от съвременната медицинска апаратура. Те стават явни 2-3 г. след операцията, когато сме решили, че ракът е победен", уточни шефката на очната клиника в пловдивската болница „Свети Георги" проф. Нели Сивкова. По думите й нерядко се стигало до фатален изход заради разсейки в черния дроб.

„Носенето на евтини, „фалшиви" слънчеви очила, закупени от случайно място, без сертификат за произход и паспорт с характеристики на плаките е грешка, защото те разширява зеницата без да ограничават ултравиолетовата радиация", допълва д-р Тошев. По думите му в оптиките могат да се намерят качествени очила с необходимите UV филтри и степен на защита на стъклата. Това е важно, тъй като ултравиолетовите лъчи са вредни за тъканите на окото и точно те предизвикват злокачествени изменения в окото.

Другата опасност е свързана с носенето на твърди контактни лещи. „Във връзка с по-активна дейност и спорт през лятото много хора предпочитат да носят лещи вместо диоптрични очила. Това удобство, обаче е съпроводено с внасянето на патогени в окото, замърсяване или нараняване. Еднодневните меки контактни лещи са оптимален вариант, когато се касае за по-ограничена употреба", казва още д-р Тошев. По думите му риск за очите крие и водата в басейните, който могат да ни довлекат бактериален конюнктивит след отпуската.

Коментари

Още от последните новини