Лабораторен експеримент установи, че маските предпазват до 99,9 процента

Лабораторен експеримент установи, че маските предпазват до 99,9 процента - E-Burgas.com

Лабораторен експеримент с механични манекени и хора устанаво, че маските за лице намаляват риска от разпространение на големи капчици, свързани с COVID-19, при говорене или кашляне с до 99,9%. Това съобщиха специалисти, цитирани от АФП, предаде БГНЕС.

Жена, която стои на два метра от кашлящ мъж без маска, ще бъде изложена на 10 000 пъти повече такива капчици, отколкото ако той носи такава, дори да е само на половин метър от нея., съобщават в списанието Royal Society Open Science.

"Няма повече никакво съмнение, че маските за лице могат драстично да намалят дисперсията на потенциално натоварени с вируси капчици", заяви пред AФП Игнасио Мария Виола, експерт по приложна динамика на течностите в Университета в Единбург.

Големите респираторни капчици – които действат като снаряди, преди да бъдат притеглени към земята от гравитацията – се смятат за основен двигател на предаването на SARS-CoV-2, отбеляза той. По-малките, понякога наричани аерозолни капчици, могат да останат да висят във въздуха за по-дълги периоди.

"Непрекъснато издишваме цяла гама от капчици, от такива с микроразмери до милиметър", каза Мария Виола. "Някои от капчиците ще падат по-бързо от други” в зависимост от температурата, влажността и особено скоростта на въздуха, каза той.

Изследването се фокусира върху частици с диаметър по-голям от 170 микрона – приблизително два до четири пъти по-широки от човешки косъм. Аерозолните частици, които са склонни да следват течения във въздуха, обикновено се описват като по-малки от 20 или 30 микрона.

Капките със среден размер могат да се държат по двата начина, установи проучването.

"Ако носите маска, вие смекчавате предаването на вируса с 10 пъти по-малко", каза Мария Виола. "В нашето проучване, за по-големите капчици, които измерваме, говорим за 99,9% по-малко.”

Според Института за здравни метрики и оценки (IHME) в Сиатъл, Вашингтон, 55 000 живота могат да бъдат спасени в Съединените щати през следващите четири месеца, ако бъде приета политика за универсална употреба на маски.

Маските служат основно за намаляване на емисиите на натоварени с вируси капчици от хората, когато кашлят, кихат, пеят, говорят или просто дишат, но те също могат да помогнат за предотвратяване на вдишването на капчици от лицето, което ги носи. "Платнените маски не само ефективно блокират повечето големи капчици – 20-30 микрона и по-големи – но те също могат да блокират издишването на фини капчици и частици, също често наричани аерозоли.

Коментари

Още от последните новини