КТБ остава затворена поне до ноември!

КТБ остава затворена поне до ноември! - E-Burgas.com
КТБ-затворена   Корпоративна търговска банка (КТБ) остава затворена поне до ноември. Това става ясно от доклада на квесторите, представен на БНБ, и от съобщение на регулатора. Квесторите препоръчват да се направи "цялостна оценка на активите и пасивите" на банката и на нейна база да се даде "достоверна информация" за собствения капитал на банката. Така ще се прецени дали банката да се оздравява, или да й бъде отнет лицензът.

В съобщението на БНБ се посочва, че с трите одиторски компании, които правиха първата оценка ("Ърнст и Янг", "Делойт" и "Афа"), ще бъде сключен нов договор и до 20 октомври ще трябва да направят "цялостна оценка на активите на банката". Пак там пише и че до 10 септември изпълняващият длъжността подуправител на "Банков надзор" трябва да предложи на ръководството на БНБ "необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ". От всичко това става ясно, че банката ще бъде "на трупчета" поне до ноември. Сега специалният надзор е за 3 месеца и изтича на 20 септември. По закон може да бъде удължен с още 3, т.е. до декември.

Какво още ще правят квесторите

По решение на управителния съвет на БНБ до 15 септември квесторите в КТБ трябва да създадат специален екип, който да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка, както и да помага при действията спрямо длъжници, които не обслужват редовно кредитите си към КТБ. Ще бъде сключен и договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията.

Квесторите ще трябва да променят и правилата за определяне на обезценки по кредити, тъй като според доклада им те не отговарят на международните счетоводни стандарти. Това звучи като директно обвинение и към одитора на банката - КПМГ. Освен това ще трябва да предложат на БНБ и проект на покана към акционерите "за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ".

Междувременно в четвъртък след като Moody's понижи рязко дългосрочния рейтинг по депозитите на КТБ, международната агенция свали рязко и оценката си за облигациите на банката, издадени през специалното дружество Northern Lights B.V. Тя е по-ниска от тази банката и след действието вече е Ca, като се базира на мотива, че след като банката не е платила лихвите по книжата на 3 юли, най-вероятно няма да плати и главницата по тях на предстоящия падеж от 7 август 2014 г.

Какво казват квесторите

Изводите на квесторите се припокриват донякъде с изнесеното от БНБ от първия десетдневен одит на банката след затварянето й. Квесторите казват, че в КТБ:

- няма изградена структура за управление на влошени или лоши кредити. При наличие на такива кредити те са били администрирани от служителите на двете дирекции в управление "Кредитиране", при взаимодействие с юристите на банката
- в кредитните досиета не се съдържат детайлни анализи на финансовото състояние на кредитополучателите
- в много случаи декларациите за икономическа свързаност на кредитополучателите не са актуализирани
- отпускането и управлението на кредити е било силно централизирано
- броят на служителите в "Анализ и контрол на риска" е недостатъчен спрямо обема, сложността и проблематиката на кредитния и инвестиционния портфейл.
Всичко се влошава към края на юни- Загуба на банката от 65 млн. лв. и капиталова адекватност от 10.54%, като тя е по-ниска с малко от нормативно изискваната (12%). - Общо големите експозиции в КТБ са 387.21% от капиталовата й база (при позволени 25%). Вътрешните кредити към Цветан Василев са 33.36% (при законово позволени 10%). - Кредити за 498.4 млн. лв., или 8.98%, са извадени от групата "редовни". Само месец по-рано банката е считала за просрочени само 1.59% от портфейла си. - Нарастване от 5.8 пъти на общо класифицираните кредити (с просрочие над 30 дни, над 90 дни и над 180 дни). - Увеличение на кредитите "под наблюдение" (над 30 дни) 8.8 пъти, или с 386.9 млн. лв. - Нарастване на необслужваните кредити (над 90 дни) 4.2 пъти, или с 25.5 млн. лв. От началото юли до 18 юли допълнително са просрочени главници за 36 млн. лв. - При кредитополучателите с възникнали просрочия към края на юни се очертават две групи – едната с потенциални възможности за намиране на работещи решения, и друга с все още неизяснено финансово състояние и възможности за плащане.
Коментари

Още от последните новини