Ковачки оставя 30 хиляди на улицата

Ковачки оставя 30 хиляди на улицата - E-Burgas.com

 Hristo-Kovachki

Един от най-известните олигарси у нас Христо Ковачки е закъсал тотално с бизнеса си и е въпрос на време империята му да се сгромоляса шумно. Компаните на родения в Самоков бизнесмен са потънали в тежки дългове и загуби, а съвсем скоро ще трябва да бъдат платени над 300 милиона лева банкови кредити. Става въпрос за разсрочени заеми, които обаче от средата на тази година ще е необходимо да започнат да се обслужват. Самият Ковачки не разполага със свеж финансов ресурс и не е ясно как ще обслужва кредита. Фирмите му дължат и още над половин милиард лева към други кредитори, доставчици, контрагенти и търговски партньори. Според експерти в бранша през тази година Христо Ковачки ще фалира и ще превърне в първия сгромолясал се олигарх  в България. Ако прогнозите се сбъднат повечето му преприятия ще хлопнат кепенците е над 30 хиляди души ще останат на улицата. Това ще бъде жесток удар не само върху неговата империя, но и върху социалната система на страната, която ще трябва да поеме огромна вълна от безработни.

До този момент ковачки успява да се задържи с цената на постоянно отлагане на плащанията, преговори с партньорите си и всякакви други хватки. Този ресурс обаче е на изчерпване. Наша проверка показа, че действително повечето от фирмите му са в плачевно състояние, като някои от тях са и реално в състояние на технически фалит. Заводът "Брикел" край град Гълъбово е на постоянна загуба в последните години. През 2010 година тя е в размер на 28,2 милиона лева, през 2011г. е 61,8 млн.лв, а за последния отчетен период през 2012 година е в размер на 9,941 милиона лева. Натрупаните задължеиня са на колосалната стойност от 278,518 млн. лева е не е ясно как заводът ще работи занапред. Още повече, че Ковачки все още не е изпълнил до край инвестиционната си програма за въвеждане на екологични стандарти в предприятието. Така "Брикел"  постепенно се дакапитализира и в момента състоянието на завода е повече от тревожно. Ако не се намери свеж ресурс със сигурност ще се наложат големи съкращения, а е твърде възможно да се стигне и до ликвидация. Това ще бъде много сериозен трус за местната икономика.

Под шапката на Ковачки са и пет топлофикационни дружества на територията на страната. От тях единствено "Топлофикация"Плевен е на печалба-10,397млн.лева за 2012 година. Тази фирма обаче има и много сериозни задължения, които се изчисляват на 36,691 милиона лева. Дружеството в Габрово е на загуба от 1,150 млн.лева и дълг от 5,348 милиона. Във Враца топлофикацията има дълг от близо 18 милиона лева и загуба от 1,7 милиона. В Сливен дълговете са за 34 милиона лева макар, че отчетената загуба е "само" 334 хиляди лева. Дори и отличниците от "Топлофикация"Бургас отчитат загуба, което е за първи път в последните 10 години. Тя е в размер на 540 хиляди лева, а натрупаните задължения са за над 18 милиона лева.

Катастрофални са и резултати на въгледобивните дружества на Ковачки. През лятото имаше сериозни трусове в "Открит въгледобив"Перник. Работниците вдигнаха стачки заради неизплатени заплати и драстични съкращеиня. Тогава бяха уволнени 110 работника заради тежкото финансово състояние на дружеството. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция и тежки преговори между синдикати и ръководство. В крайна сметка парите бяха изплатени, но съкратените хора не се върнаха на работа.  Справката показва, че мината в Перник е натрупала дългове за близо 75 милиона лева, а за 2012 година няма отчетен резултат в графата печелба/загуба, което е странно. В мина "Балкан 2000" загубата е в размер на 644 хиляди лева, а задълженията 7,351 млн. В мина"Република" цифрите са съответо 1,9 млн.лева и 16,239 милиона лева. В мини"Станянци" дълговете са за 14 милиона.

Пред колапс е и друга перла в кораната на Ковачки. Става въпрос за ТЕЦ Марица 3 - Димитровград. Дружеството е натрупало дългове за 83,248 млн.лева, а за последнага година е на загуба от 3,768 милиона лева. ТЕЦ "Бобов дол" е едно от важните икономически звена в региона е работодател на близо 900 служители. Освен това дружестовто е важен патньор на местния бизнес по отношение на снабдяване с хранителни продукти, консумативи, услуги  др. След няколко години експлоатация под ръководството на Ковачки обаче, фирмата е затънала тотално-дълговете са за 81,412 млн. лева, а в графата загуба се появява цифрата 9,483 милиона лева за 2012 година. Така и този ТЕЦ върви към ликвидация.

Светъл лъч за самоковския бизнесмен и бивш руски възпитаник остава фирмата"Атоменергоремонт". Тя е специализирана в ремонтни дейности, доставка и поддръжка на техниката в АЕЦ"Козлодуй" и по това направление печелеше години наред тлъсти поръчки от централата. Не е случайно, че дружеството отчита печалба в рамките на 9,919 милиона лева, като има натрупан и дълг за близо 18 милиона лева. В сравнение с останалите фирми на Ковачки обаче тази показва завидна кондиция. Една птичка обаче пролет не прави.

Странна е ситуацията в Общинска банка. Там чрез няколко свои фирми Христо Ковачки притежава 27 процента от акциите на банката. Той на няколко пъти беше притискан да продаде своя дял, но на този етап цената, която се иска за акциите е неизплатима. Става въпрос за 100 милиона лева, които Ковачки държи да получи. В същото време банката е и кредитор на част от неговите компании със суми общо за над 50 милиона лева. Справката показа, че Общинска банка е в доста тежко финансово състояние. За 2012 година загубата е в размер на 6,51 милиона лева, а натрупаните дългове са с колосална стойност-891 милиона лева. Поне така показва информацията от Търговския регистър. Ковачки е акционер в Общинска застрахователна компания.

Повечето от фирмите в обръча на бизнесмена са собственост на офшорни дружества с регистрация на Сейшелските острови. Те имат различни наименования, които едва ли са от някакво сериозно значение. Много е трудно да се проследи пътят на финансовите потоци на самите фирми. Според хора запознати със схемите на действие на Ковачки, парите се преливат от дружество в дружество, създава се една междуфирмена задлъжнялост. В същото време реалните дългове към банки и партньори се прехвърлят също от фирма на фирма, като по този начин се търси тяхното отлагане във времето. Факт е обаче, че в момента империята на специалиста на микроелектроника е в тежко състояние. Напрактика тя е пред пълен срив. Цифрите от финансовите отчети красноречиво говорят, че структурите са източени и декапитализирани, а натрупаните задължения е невъзможно да бъдат изчистени. За самия Ковачки се носят различни легенди. Според някои от информациите тай е скътал в офшорни сметки над 250 милиона евро и чака своя момент за да избяга от страната. Той вече получи тригодишна условна присъда за укриване на данъци, която обаче по-късно беше отменена с оправдателно решение на САС. Финансовата ситуация около дружествата му обаче е много тежка и ако не се намери свеж ресурс повечето от тях ги очаква тежка съдба. Това ще има обаче и тежък социален ефект от масовите уволнения и съкращения, които ще бъдат неизбежни при това състояние на фирмите.

 

 

                     Бизнесът му в Сърбия също се провали

 

 

Христо Ковачки се опита ударно да навлезе и в индустрията на западната ни съседках Сърбия. Той дори закупи шест компании там и участва в активно в приватизацията. За няколко години обаче "звездата" му там изгасна безславно. Той беше изгонен от собствените си заводи, а сръбсата държава го съди за неизпълнение на приватизационните договори. Фабриката за гуми "Траял" беше доведена почти до фалит след близо три години управление. На няколко пъти се налагаше производстото да спре, а работниците бяха пускани и в неплатен отпуск Самото предприятие е голямо и в него при закупуването са работили 2470 служители. Повечето от тях са от Крушевац, където е разположена "Траял". Проблеми имаше и в завода"Жупа", както и в "Крушевац пут" и "Мерима". Стачка вдигнаха и в "Нова Сърбиянка" и фабриката "Невена". Навсякъде управлението на фирмите беше катастрофално и се стигаше да стачки, съкращения, намалено производство и скандали. В част от сделките Ковачки участва със странната фирма"Медия свят". Оказва се, ме такава компания в България не съществува. Въпреки това в Сърбия се дава разрешение тя да закупи няколко предприятия. Най-голям е скандалът с "Нова Сърбиянка"- Валево. Според местната полицията държгавата е ощетена с 3,5 милиона евро от незаконни транзакции между български фирми. Предприятието е източено и стойността му е доведена до страннните 16 хиляди евро.

Според прокуратурата българите продават цялото оборудване като старо желязо на складовете за вторични суровини. След това с цел да измамят и Данъчните служби и да премахнат ипотеката върху сградите на завода продават имуществото за 2.5 млн.евро на  софийската  компания "Ню финанс". Стигна се и до ареста на директора на "Нова Сърбиянка" Антон Вальов.Най-голямото прехвърляне на собственост става през 2010 година. Тогава всички парцели от 10.3 хектара с над 60 обекта върху тях от "Медия свят" са прехвърлени на "Ню финас". В държавния кадастър обаче тези земи продължават да се водят като собственост на "Сърбиянка". Това казва пред съда Ясмина Марянович, която в момента стана  управител на "Сърбиянка" след като тя бе обявена в несъстоятелност.

В крайна сметка сръбската държава отне всички придобивки на Ковачки и ги национализира 168 часа
Коментари

Още от последните новини