Иван Дамянов: Суинг културата навлиза все по-сериозно в Бургас

Иван Дамянов: Суинг културата навлиза все по-сериозно в Бургас - E-Burgas.com

"Досега не съм срещал човек, който да не може да се научи да танцува"

Иван Дамянов е на 27 години от Бургас, а от над 10 години се занимава с танци. Зарязал офисната си работа в международна счетводна компания в София, преди година заедно с Росица Василева създава първата група на по суинг танци в Бургас. Клубът flying steps от който е част групата е създаден през 2008-ма година в София и от тогава играе важна роля в развитието на суинг културата в България, подготвяйки състезателни и непрофесионални танцови двойки и организирайки състезания, уъркшопи  и други събития свързани със суинг танците.

Кога започна да танцуваш? 

2006-та година започнах да танцувам американски степ. През 2013-та се преместих в София и започнах да се занимавам със суинг танци и в частност с буги вуги. Беше доста естествен преход от солов танц към танц в двойка. 

Защо точно суинг? 

Много харесвам rock ‘n’ roll и R&B  музиката от  50-те години на миналия век и нейната жизнерадостност и непринуденост. Също така слушам и много джаз. За мен музиката беше това, което продиктува избора на суинг танците. В последствие разбрах, че групата на суинг танците включва много различни и характерни стилове като буги-вуги, балбоа, линди хоп, шаг и др.. Аз се захванах с буги вуги - според мен най-динамичният и див танц в групата, който се развива и до днес. Тренировките бяха зареждащи и разтоварващи след дълъг работен ден. Запознах се със страхотни и енергични млади хора, а атмосферата, обстановката и настроението на партитата бяха заразително забавни. Беше страхотен начин да комбинирам музикалния си вкус с физическо натоварване и забавление с нови приятели. 

На каква възраст са хората, които участват в групата? 

Групите ни са с разнообразна възрастова структура, но преобладават млади хора в 20-те и 30-те си години. На полюсите са гимназиални ученици и по-върастни, но енергични хора, които също се вписват добре в колектива със своят ентусиазъм.

Започва ли вече да се заражда някаква суинг култура в Бургас?

В това отношение държа да отбележа, че ние въврвим в стъпките на DJ Pheel (Филип Петков), който още през 2013-та започна да развива суинг културата в Бургас със своите партита и уъркшопите, които организира с Flying Steps София. Това с което ние допринесохме е създаването на стабилна група от танцуващи и редовно практикуващи хора, които да придадат живот на музиката и стила на обличане. Смятам, че за едната година откакто преподаваме сме направили танцът и музиката още по-популярни и поддържаме група от активни фенове на стила в Бургас. Фактът, че все по-често виждаме събития с винтидж и пин-ъп тематика дори в мейнстрйим заведения за мен е показателен за широкото навлизане на суинг културата в града.

Кое по-важно: Желанието и страстта или техниката и дисциплината?

Въпреки че буги вуги е относително труден в техническо отношение танц, смятам, че желанието и любовта към музиката са съществени за доброто му усвояване и за изграждане на истински атрактивни и добре импровизиращи танцьори. Техниката и дисциплината са необходими предпоставки за усвояване на основните техники и фигури, но все пак танцуваме за да се забавляваме, не се готвим за олимпида. 

Има ли хора, които не могат да се научат да танцуват?

Сигурен съм, че има, но до сега не съм срещал такива.

Как и къде могат да се запишат желаещите да тренират при вас? 

Актуална информация за графика ни, събития и друга информация свързана със сунга в Бургас можете да намерите на www.facebook.com/FlyingStepsBurgas/ и www.facebook.com/SwingDanceBurgas
 

Коментари

Още от последните новини