Ето как беше създаден Бизнес факултетът в БСУ преди 25 години

Ето как беше създаден Бизнес факултетът  в БСУ преди 25 години - E-Burgas.com

Деканът на Центърът по икономически и управленски науки в Бургаския свободен университет проф. д-р Васил Янков емоционално си припомни началото на първата недържавна висша учебна институция в Южна Бълагрия и бизнес факултета, който днес той управлява.

ЦИУН е създаден с решение на Академичен съвет от 3 май 1991, когато тогавашният ректор проф. дхн Даниел Бончев възложил на младия и енерегичен, пълен с амбиции ентусиат, тогава гл. ас. Петко Чобанов (днес президент на БСУ) да организира звено от обучение по икономика и управление към създаващия се по това време университет в Бургас. Това припомни лично проф. д-р Янков вчера на специално пресконференция в БСУ по повод 25-годишнината на унивесритета.

„Не беше трудно да се сформира екип от единомишленици и заедно с моите колеги и приятели Деян Пушкаров, Симеон Желев и Румен Гечев след няколкомесечна работа предложихме на Академичния съвет  проект за създаване на факултета“, припомни си проф. Янков.

Така на 3 май, преди 25 години, бил създаден Бизнес факултетът, като предварително екипът формулирал ясно стратегическата цел, а именно да се създаде гъвкаво, модерно и устойчиво учебно звено и определили целта на обучението по икономика – да се подготвят специлаисти и квалификация на випускниците, съобразно с тези на водещите университети в страната.

„Разбира се, искам дебело да подчертая – успехът не се гради поединично, а с общи усилия. Големите дела са общи, колективни. Това, което днес е ЦИУН, безспорно е  колективно дело. И в този ред на мисли, задължен съм с признателност, почит и уважение да спомена имената  на първите преподаватели за положените от тях усилия по изграждането и развитието на  Центъра, проф. Чобанов, проф. Симеон Желев, проф. Румен Гечев, проф. Евангелий Андронов, проф. Стоян Цветков и, нека ми бъде позволено да кажа - на всичките  работили и работещи в Центъра колеги“, каза още проф. Янков.

В своята 25-годишна история факултеът е подготвил над 8 500 икономисти, които успешно се реализират в града, региона, страната и в чужбина. Само за информация, броят на дипломираните студенти в ОКС „магистър“ е  2 578, а броят на дипломираните студенти в ОКС „бакалавър“  е 5 962. За един кратък период от време Центърът организира и проведе  изнесено обучение в гр. Сливен, задочна форма на обучение по специалностите „Счетоводство и контрол“ и „Финанси“, където броят на завършилите студенти е 346. В годините  се обучават  повече от 150 чуждестранни студенти, в т.ч. от Руската федерация, Турция, Гърция, Казахстан, Молдова, Малдиви, Беларус и др.

От началото на учебната 2016/2017 година Центърът акредитара и предлага обучение по докторска програма „Икономика и управление (индустрия) в професионално направление  3.8. Икономика, платена форма на обучение с възможности за свободна, задочна и редовна форма на  обучение.

Интересен момент, е и че вече втора година в пълно съответствие с нормативната уредба у нас, въз основа на сключени договори за франчайзинг, Центърът организира и осъществява обучение на студенти в Колежа МКС в град Ларнака, Кипър,  и в университета Жао Тонг, Китай. С университети в Казахстан и в Русия са сключени договори за обучение по съвместни програми на Центъра по икономически и управленски науки и партньорския университет, водещи до получаване на двойни дипломи.

От направени анкетни проучвания от отдел „Контрол на качеството“ при БСУ  със завършилите студенти, три години след тяхното дипломиране пък е установено, че около 89% от анкетираните студенти, завършили съответни специалности на Центъра по икономически и управленски науки за периода 2004–2010 година имат постоянна работа. От тях работещи  напълно или по-скоро  напълно по специалността си са 68 %. Най-висок е този  процент при завършилите специалностите „Счетоводство и контрол“ и „Финанси“.

От завършилите специалностите на Центъра през този  осемгодишен период (2004–2012) средно 32 на сто са на висше или средно управленско ниво.

В съответствие с учебните планове на бакалавърски и магистърски програми в Центъра броят на преподавателите, осигуряващи учебния процес, е повече от 120 преподаватели. Над 70 на сто от тях заемат академична длъжност „доцент“ или „професор“. А повече от 85% са с придобита образователна и научна степен „доктор“. 88% от привлечените преподаватели в учебния процес на Центъра на граждански договор са хабилитирани, като от тях делът на професорите е  59%. Автори са на учебници и учебни помагала на разнообразни научноизследователски задачи.

Академичният колектив на Центъра  през 25-те години осъществява разнообразна научноизследователска дейност, организира научни конференции, семинари, кръгли маси, в които взимат участие както преподаватели от други висши училища, така и специалисти от практиката.  Само след броени дни предстои  провеждането на поредната научна конференция с участието на  колеги от български и чуждестранни висши училища, и специалисти от практиката.

Коментари

Още от последните новини