Асоциацията по водно спасяване бясна на държавата за смъртните случаи на „Оазис“ и „Нестинарка“

Асоциацията по водно спасяване бясна на държавата за смъртните случаи на „Оазис“ и „Нестинарка“ - E-Burgas.com
Снимка opoznai.bg

Асоциацията по водно спасяване е бясна на Министерствата на регионалното развитие и на туризма след смъртните двата смъртни случаи на плажовете „Оазис“ и „Нестинарка“ в община Царево преди два дни. Както е известно двама възрастни мъже починаха, но не от удавяне, а поради здравословни проблеми и според очевидци липсата на своеременна медицинска помощ довела до летален край.

„Искам да попитам членовете на тези Комисии от министерствата защо няма необхоимите спешни центрове по морето, командироват две линейки, когато вече умряха хората. Няма компетенция, положението е трагично, за пореден път ще кажа, че Комисии трябва да се сформират от местни хора, които познават морето с неговите особености, затова е Областна администрация и Общински съвет“, заяви афектиран доайенът на водното спасяване в областта д-р Андрей Найденов.

Според него, по Южното Черноморие трябва да има ситуирани спешни екипи от реаниматори и линейки в Обзор до Слънчев бряг и Бургас, както и в Созопол. На юг от Бургас, в районите на Созопол, Приморско и Царево имало една, максимум две линейки, обясни д-р Найндеов, това било недопустимо в летните месеци, когато населените места в тези общини са повече.

Последния случай с удавник е от преди 2 дни на къмпинг „Делфин“, когато морето погълна летовник от Полша. „Тези хора не познават плажовете, Делфин е един от най-конфликтите плажове, затова се е удавил този поляк онзи ден, защото там трябва да има табели, да се обозначи, че има дънни ями, иска се опит и знания. Каква му е работата на някой, висока административна личност, да ходи да прави проверки на плажовете? Там се искат специалисти, ама не от Министерството на турзима, а от морските хора“, добави председателят на Асоциацията по водно спасяване.

Смъртните случаи досега са срванително по-малко от миналогодишните, когато над 25 плажуващи намериха смъртта си във водите на Южното Чернорие.

Освен „Делфин“ други конфликтни и опасни плажове в региона са Северния в Обзор и Слънчев бряг, Иракли, отчасти Южния плаж в Слънчев бряг, Харамни и Лозенец, където силните течения крият опасности.

Коментари

Още от последните новини