56 плажа в Бургаско неохраняеми и опасни

56 плажа в Бургаско неохраняеми и опасни - E-Burgas.com

56 са неохраняемите плажове в областтта,  каза в ефира на радио „Фокус" областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. „Към 31 декември 2015 година действащото законодателство предвиждаше определяне на неохраняемите плажове да става със заповед на министъра на регионалното развитие, със срок до 30 май. С изменение в закона, този период беше преместен и крайният срок сега е 31 март. Към тази дата Министерството на туризма издаде заповед, с която обяви всички неохраняеми плажове на територията на трите морски области, като за Бургас са 56“, добави Чолаков. 
По неговите думи, в тях влизат екоплажовете Иракли и Корал. Чолаков допълни, че са изпратени писма до общините да подготвят табелите, които ще обозначават неохраняемите плажове. Той посочи, че Областна администрация поставя табели единствено за неохраняеми водни обекти като на язовирите "Мандра" и "Вая". В правомощията на Областна администрация-Бургас е и определянето на някои от неохраняемите плажове за водоспасителни дейности, които към момента са 8 на брой. Това са Иракли, Поморие-Север, Атанасовска коса, Крайморие-Юг, Калито, Корал, Ахтопол, Фара. Чолаков обясни, че за тези неохраняеми плажове са предвидени места, на които ще бъдат позиционирани съответно един или два спасителни поста, в зависимост от големината на плажа. „На тези места, които ще бъде осигурено водно спасяване, се поставят съответните табели. Плажът си остава неохраняем, но се организира водно спасяване. Съгласували сме схеми с Министерството на туризма на тези плажове, за които желаем да осигурим водно спасяване. Очакваме всеки момент да получим финансиране от Министерството на финансите, за да обявим поръчката за водното спасяване“, посочи той. 
По думи на Вълчо Чолаков, към настоящия момент се провеждат процедурите за отдаване под наем на плажове, които традиционно се отдават под наем или на концесия. „От около 12 плажа Министерството на туризма приключи процедури за 5. За останалите още продължават процедурите, като има второ и трето обявяване“, поясни областният управител. Той добави, че ако след приключването на процедурите останат плажове без наемател за този сезон, те също ще бъдат обявени като неохраняеми. 
На въпрос достатъчни ли са спасителите по охраняемите плажове Чолаков отговори, че е задължение на наемателите и концесионерите, които имат сключени договори за наем да осигурят водното спасяване. „Ние проверяваме тези плажове, които са на договор с Областна администрация, останалите ги проверява Министерството на туризма. Ако някой наемател не изпълнява задължението си, както всяка година при проверките, даваме предписания с кратък срок за отстраняване на нередността, след което, ако тя не бъде отстранена, се налагат съответните санкции“, каза той.По неговите думи, рядко са случаите на недопълване състава на водните спасители. 
По отношение на строителството и преместваемите обекти на плажовете, Чолаков посочи, че отговорност имат кметовете на съответните общини. 
„Не съм уведомен да има плажове, на които да се извършва строителство. Проверките, които ние сме извършвали или при приемането на плажове, които са били с изтекъл договор и е трябвало да ги предадем после на следващия наемател или концесионер, няма констатиране на строителство“, каза още Вълчо Чолаков. 

Коментари

Още от последните новини