4000 панелки в чакалнята за държавното саниране

4000 панелки в чакалнята за държавното саниране - E-Burgas.com

4000 жилищни асоциации, които регистрирали се през последната година и сега правещи постъпки за това, ще трябва да изчакат решението на следващото редовно правителство за одобрение за включване в програмата за безплатно саниране. Това заяви днес служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов, циторан от Агенция "Монитор". Информацията е оповестена на специална пресконференция за приоритетите на ведомството. Зам.-министърът Виолета Комитова от своя страна заявява, че поради големия интерес още през януари миналата година, е станало ясно, че предвидените 2 млрд. лв. няма да стигнат. „Тогава ръководството на министерството е изпратило писмо до кредитиращата програмата Българска банка за развитие (ББР) да спре да сключва договори за финансиране, но не е било обявено да се спре с кандидатстването.

В същото време лавинообразно са продължили да постъпват искания от новосформирани сдружения на етажните собствености”, обяснява Комитова. По думите й става въпрос за 2000 вече регистрирани. Още толкова са в процес на регистрация и те също ще трябва да чакат.

Според зам.-министърката един от основните дефекти на програмата е липсата на ясно разписан механизъм за контрол за какво отиват парите. При проверка на част от готовите 266 сгради се оказало, че не се проверява за какво е платено. Имало е случаи на смяна на бордюри, направа на зелени площи и подмяна на асансьори, което не се допуска по правилата на програмата. Министерството вече щяло да следи процеса и са поискани разяснения от финансовото министерство как да се постъпва, когато бъде установена, че са дадени пари за дейности, които са недопустими по програмата. „Още 2022 блока са в различен етап на саниране”, каза още зам.-министърът. От МРРБ обещаха да завършат тези сгради, за които ще стигне отпуснатият финансов ресурс от 2 млрд. лв.

Завършените блоковете и тези, по които ще се се работи са с площ от около 11 млн. кв. м, което означава, че на единица РЗП цената излиза по 177 лв. Експерти от строителното министерство казаха, че за по-голямата част от вече готовите панелки обаче е платено по първоначалната референтна цена от 290 лв. за квадрат, която е била заложена в началото на програмата. Впоследствие тя е намалена до 140 лв./кв. м. В същото време санирането, извършено по ОПРР е излязло доста по-евтино - средно по 100 лв. за единица площ.

Коментари

Още от последните новини