ЗВЕЗДИЧКА-каузата на един мъж на 31

ЗВЕЗДИЧКА-каузата на един мъж на 31 - E-Burgas.com

Казват за него, че е бащата на ДФК”Звездичка”. Така ли е, или не, резултатите са налице. Той основа Детския футболен клуб преди пет години. И от тогава до сега, марката с име”Звездичка” успешно се налага. Името на детския клуб отдавна прехвърли границите на Бургас, името се знае в България, за „Звездичка”говорят и извън пределите на страната. „Звездичка” набира скорост, децата печелят турнири, разнасят славата на Бургас.

Това, разбира се,  се случва с много труд, упоритост и любов към футбола. Все неща, на които учат в „Звездичка”. А за да ги има футболните постижения, бяха създадени  и условия за това Изградиха се десетки мултифункционални спортни площадки с изкуствена трева в детските градини в Бургас, изгради се  и най-модерния детски Спортен Комплекс в град Бургас „Звездичка Арена”. Организираха много сериозни Международни и областни турнири.

А зад всичко стои точно той - Петър Алексиев. На 31 години, а определно е постигнал много , но не за себе си, а за спорта в Бургас. Превърнал е любовта си към футбола във философия.

Заради отдадеността си към спорта , футбола и бургаските деца,  Петър Алексиев  два пъти грабна престижната награда „Бург на Бургас”-през 2013 и 2014 година. Когато спечели за първи път, постъпи изключително спортсменски. По време на официалната церемония – той застана зад каузата на фондация  “Безопасни улици от Валя” и даде  статуетката на  Мария Димитрова-майката на прегазената на пешеходна пътека 12 годишна Валя.

Всъщност Петър Алексиев  постоянно проявява жестове  на милосърдие и благородство.Съвсем наскоро, след като стана треньор на ФК „Светкавица”-Търговище, той заяви, че дарява  заплатата си на детско- юношеската школа на тима от Търговище.

Подава ръка на 8 годишната Ани Михайлова, която страда от рядка болест на очите. Трогнат от съдбата на момиченцето и невъзможността родителите да осигурят пари за лечението, за което трябват 5000 евро,  Алексиев организира благотворителен базар на тениски с марката „Звездичка”. Тениските ще се продават на Турнира за ученици, който ще се проведе на 7 и 8 май  на „Звездичка Арена”.

Неведнъж Петър Алексиев е заставал зад различни благотворителни каузи. Но каузата в живота му се нарича „Звездичка”. Разговаряхме с него за любовта към  футбола, за школата, за предстоящите събития. Срещнахме се на „ Звездичка Арена”, там, където минава денят на Алексиев.И докато говорихме, очите му постоянно бяха в терена, следеше всяко едно движение на децата, стриктно наблюдаваше как върви тренировката. И няма как да е друго, този човек е посветил живота си на това бургаските деца да бъдат успешни футболисти.

-Как се чувствате, господин Алексиев?

-Благодаря, много добре. Много е динамично около мен и „Звездичка”. Искам да Ви благодаря  за интереса към нас. Има какво да разкажем за клуба, за успехите и живота в „Звездичка”.

-Факт е , че е доста динамично около Вас. Не знам от къде да започна, дали от самото начало на ДФК”Звездичка”, дали от последните новини около Вас. Но ми се иска малко да осветлим това, което е предстоящо. Пуснахте вече в  публичното пространство новината, че Бургас ще се сдобие с уникален, модерен стадион. На какъв етап е тази идея?

-За да говоря за този стадион, не мога да не спомена какво сме направили преди това. За да могат да тренират в добри условия, направихме за нашите деца десетки площадки. Но нашите деца растат. Те имат нужда от голям стадион.В момента използваме общинският стадион във Ветрен за част от тренировките, някои срещи се провеждат там, говоря за най-големия набор в школата 2002-2003 година. Те използват и базата в комплекс”Славейков”-„ Звездичка Арена ”. Но на тези деца им трябва вече голям терен. Те растат, затова започнахме тази инициатива. Вече има с нас  много хора , съмишленици на идеята. Срещаме сериозна подкрепа от всички институции, фирми, компании, както и най-сериозният партньор в лицето на общината.

-Това е доста амбициозен проект, високи цели, сте си поставил господин Алексиев!

-Целите се поставят, за да бъдат изпълнени.  Аз лично разбирам мащаба на това, което тръгваме да правим и сериозността на проекта. Но това ще остане за поколения бургазлии. Искаме и  гражданите на Бургас да подкрепят тази инициатива. Направихме  подписката, която тече в момента, до пети май, бургазлии ще могат да кажат своята дума. На няколко възлови места в града има разположени маси с подписката.  До тук имаме около 6 хиляди подписа в подкрепа на инициативата.  След подписката обаче ни предстои много работа, включително да привлечем още повече хора към каузата. Имаме още бъдещи стъпки.

-Създадохте ДФК „Звездичка” преди пет години. Тогава малко хора ви повярваха, че може да успеете.  Но пък Вие за тези пет години вече наложихте марката „Звездичка”. Кое ви провокира да започнете това начинание?

-( усмихва се) Липсата на това начинание!   Ние започнахме ранно обучение на деца, с идеята тези деца да се запалят по спорта,  по футбола, да ги запалим да спортуват. Това беше първоначалната идея, в последствие, в движение, ние самите се учихме, както децата се учиха от нас, така и ние се учихме от тях. И така те растат и ние растем с тях. Това са нашите деца, това е бъдещето на града. Искаме да ги обучим, за да ги насочим към големи клубове в страната . Сега обаче освен това, имаме още цели и приоритети. Ние станахме пет пъти международни шампиони, станахме два пъти областни шампиони, национални шампиони в различни турнири. Това са успехи, които са постигнати през последните три години. Факт, че победихме школи като Ираклис Гърция, Одрин Турция, Спортийм Румъния, Раднички, Феърплей Македония, Пирот Сърбия,ЦСКА,Славия,Локомотив София,Локомотив Пловдив, Берое, Спартак Варна, Черно море и други.

 Това означава едно-„Звездичка” е на прав път и работи. Ние не се възгордяваме, не вирим носове, не се спираме, ние работим постоянно. Искаме децата да се развиват с всеки един изминал ден. Правим всичко то себе си. И знам, че нещата  се случват.

- Наричат ви „бащата” на Звездичка. Как го приемате това прозвище?

- (усмихва се) Аз съм лицето на този клуб, но аз няма как да успея ако не е екипът, който стои плътно до мен. Ние заедно работим, заедно постигаме целите си. Но като основател и след като привлякох толкова много хора за идеята, няма как да не давам пример. Изцяло съм се посветил на това. А прозвището-„бащата на Звездичка”,  го приемам с усмивка, с добри чувства.

Знаете ли,че аз всяко дете в школата го обичам като свое. Колкото и странно да е, аз знам имената на децата, на много голяма част от тях. Аз не мога да съм на всички тренировки, но съм на всички турнири и мачове. Предстои през месец май много хубави моменти за тези деца. На 7 и 8 май има турнир за ученици (1-4 клас), ще се играе на „Звездичка Арена” в „Славейков. Щеима доста награди, изненада, както за децата, така и за техните родители в публиката. Един истински спортен празник. Всъщност всеки мач, ние превръщаме в празник.

На следващата седмица пък започва турнирът на детските градини, където надпреварата е изключително забавна. Това са деца на 4,5, 6 години. Истинско детско шоу. Футболът е всичко за тези деца. Така го направихме ние. Те с нетърпение чакат деня на тренировката, да си сложат спортния екип, да отидат на площадката и да се забавляват със своя треньор. Това е безценно.

Има още с какво да се похвалим, всъщност имаме много поводи за гордост. И ако за някои през месец юни започва лятната ваканция, на нас ни предстоят много вълнуващи емоции.

През месец юни ще има турнири, пътувания. Децата, набор  2005-та отиват в Пловдив. Там децата ще играят с ФК "Спортинг" Лисабон, ФК Фортуна Дюселдорф, ФК Санкт Паули от Германия, Бешикташ и Тестепе от Турция, Берое, Царско село, Орлетата Пазарджик.

Набор 2003-та пък  заминават за Италия. След като спечелиха турнир в Турция, станаха шампиони, спечелвайки всички възможни мачове, допускайки само два гола. Този отбор заминава за Италия . И нашите момчета са единственият български отбор.

Между 15 и 18 май „Звездичка” ще има посещение от Германия. Гуидо Кандзиора  ще бъде наш гост, ръководител на ДЮШ „Хофенхайм”. Целта му е да види нашите играчи, ще обсъждаме, ще направим обмяна на опит, ще обмислим участието на техните формации в нашите турнири. Нашите деца могат само да спечелят от това.

-Господин Алексиев, говорите с такава любов към „Звездичка”, Вие сякаш нямате личен живот, лично време?

-Така е, да. Вечер до късно сме в офиса, постоянно мисля, постоянно ми хрумват идеи. Споделям ги с екипа. А има ли идея, веднага се стремя да я реализирам. Щом съм се захванал с това, трябва нещата да ги доведа до край. Имал съм възможности и предложения, да работя навън. Дори съм имал предложения от други Академии, школи,  аз да ги оглавя.

Ще ви кажа само едно-За мен са важни децата на Бургас. И аз няма да ги предам. Няма да предам и хората, които ме последваха. Дал съм дума-децата да имат добро бъдеще и смятам да си изпълня обещанието.

-Кой е Петър Алексиев, определете си с три думи!

-Работохолик! (усмихва се).С  една дума. Това съм аз.

-Как Петър Алексиев релаксира? Постоянно сте в движение, тук, в Бургас, сега сте и треньор на ФК”Светкавица”-Търговище, не се спирате?

-Знаете ли,  сега ще призная нещо. Скоро, в едно друго интервю ме попитаха-Какъв  допинг взимам, за да съм вечно в кондиция? (усмихва се) . Искам ясно да заявя, да имам си допинг и той се нарича спорт,  работата с децата. Обичам моята работа и се гордея, че постигнахме всичко това до момента. Щастлив съм, че се занимавам с това, което обичам. Хобито за повечето хора, съм го превърнал не само в работа, а начин на живот, във философия. Това е животът ми.

-За какво мечтаете още?

-Мечтая смело за добро бъдеще на тези деца и да се чува името на нашия град, да свързват името на Бургас с добрите футболисти, излезли от нашата школа. Мечтая да ги видя реализирани футболисти,  да ги видя в големи отбори. Мечтая един ден,  някои от тези деца, да се върне в школата и да ми каже:  „Тренер, аз бях в тази школа, искам да направя тренировка в тази школа и да разкажа на малките какво аз съм преживял, на какво ме научихте и как ме научихте да побеждавам, да бъда шампион.”

-А защо кръстихте клуба „Звездичка”?

-Звездичка е всяко дете за своето семейство, детето е най-ценното, всяко дете го имаме като наше. Моделът на обучение е съвсем достъпен за децата, те хем се обучават, хем се забавляват, докато спортуват. И доста школи в България вече черпят опит от нас. „Звездичка”, защото от малки правим от тях шампиони. (усмихва се)

-Какво пожелавате на нас, на Вашите деца, на родителите, които се двоумят дали да направят децата си футболисти?

-Пожелавам на Вас, на Вашите читатели,  на всички-да следват сърцето и да правят това, което им харесва. И не на последно място- да спортуват, разбира се.

Галерия
Коментари

Още от последните новини