Звездата на македонската опера Марян Йованоски излиза на бургаска сцена

Звездата на македонската опера Марян Йованоски излиза на бургаска сцена - E-Burgas.com

Звездата на македонската опера Марян Йованоски ще излезе на бургаска сцена в сряда вечер, 18-ти октомври от 19 ч., като самия владетел Набуко Навуходоносор. Именитият баритон е познат не само на Балканите, а и в Австрия, Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк. Йованоски е работил на щат във Виенската опера – една от най-престижните оперни институции в света, а в момента бургаската опера има честта той да е и неин солист.

Друго име от световната сцена, басът Димитър Станчев, гостува на продукцията като Захария. Солистът на Софийска опера и балет е познат в Европа, Америка и Япония. Богатият му репертоар включва над шейсет централни басови роли, а в ролята на Захария Станчев се превъплъщава вече близо тридесет и пет години.

На добре познатото на бургаската публика сопрано Йоана Железчева, сочена за една от най-талантливите млади оперни звезди на България, е поверена ролята на Абигайл – дъщеря на Набуко. Това лято Йоана Железчева очарова публиката в Бургас по време на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ и Велико Търново на фестивала „Сцена на вековете“ с емоционалното си изпълнение на Норма.

         В ролята на Измаел в сряда вечер влиза Любомир Тодоров, за когото ролята е дебютна. Като Фенена ще видим Шмилена Султанова, Петър Тихолов поема ролята на великия жрец. Диригент на оркестъра ще бъде маестро Иван Кожухаров, режисурата е на Павел Герджиков.

         „Набуко“, третата опера на Джузепе Верди, е именно тази, която му спечелва славата на велик композитор. Написана е през 1841 г. по либрето на прочутия либретист Темистокле Солера. В България тя е поставена за първи път точно преди петдесет години.

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през VI в. пр. н. е. Евреите са нападнати и поробени от египтяните, техният върховен духовник Захария ги успокоява и им вдъхва кураж. Те имат шанс да получат мир и свобода, тъй като разполагат с високопоставен заложник – Фенена, по-малката дъщеря на Набуко. Захария поверява охраната на Фенена на Измаил, бивш пратеник във Вавилон. По време на пребиваването си там Фенена го спасява от затвор и двамата се влюбват един в друг. За зла беда в него е влюбена и по-голямата й сестра Абигайл. Тя изисква от Измаил да изостави сестра й, в противен случай ще я обяви за изменница на Вавилон. В храма, в който се развива сцената, пристига и самият Набуко. Захария го заплашва, че ще убие Фенена, но се намесва Измаил и спасява заложницата. Разгневеният Набуко нарежда да бъде разрушен еврейския храм, а Измаил е прокълнат от сънародниците си като изменник, защитил нееврейска девойка.

Абигайл е разгневена от предпочитанията на баща си към по-малката от двете сестри – Набуко я е оставил за регент, докато той е надалеч от родината. Тя е наранена и от това, че Фенена и Измаил са вече свързани и за нейната любов няма шанс. В отчаянието си Абигайл се развлича, ровейки из царските документи. Там тя намира доказателство, че Фенена не е истинска дъщеря на Набуко, а робиня. В същото това време Абигайл разбира, че сестра й е освободила пленените евреи. Върховният жрец предлага да пуснат слух, че Набуко е загинал в битка, за да го наследи по-голямата от двете, Абигайл.

Фенена се е покръстила в еврейска вяра, за да оневини любимия, че е защитил нееврейка. През това време Абигайл и и висшите жреци изискват от нея короната на уж мъртвия Набуко. Внезапно обаче се появява самият той, подигравайки се и на еврейския бог, и на своя бог Баал, като провъзгласява самия себе си за такъв. Противопоставя му се Захария, затова Набуко нарежда да убият всички евреи. Фенена, като новопокръстена еврейка, заявява, че ще сподели съдбата им. В богохулството си Набуко е ударен от мълния и губи разсъдъка си. Короната пада от главата му и е заграбена от Абигайл. Върховният жрец я кара да подпише декрет за смъртта на евреите и сестра й, но тя не желае да цапа ръцете си с кръв. Тя изнудва Набуко да го подпише. В моменти на проблясък той пожелава да спаси Фенена. Разкрива на Абигайл, че тя е неистинската дъщеря и робиня. В яростта си Абигайл унищожава документа, който свидетелства за това. Набуко, изпаднал в немилост, се моли за живота на Фенена.

В затворническата си килия Набуко възстановява разума и силите си. Той се моли за прошка на Бог, обещава да построи отново храма в Йерусалим и да следва истинската вяра. Надява се Бог да спаси дъщеря му Фенена и евреите, водени на смърт. В отговор на молбите му неговите войници го измъкват от затвора. Набуко пристига навреме пред жертвения олтар на Баал с меч ръка. По негова команда идола на Баал е разрушен. Той освобождава евреите и обещава да издигне нов храм. Пристига Абигайл. Тя е погълнала отрова и преди смъртта си е дошла да иска прошка от сестра си Фенена. Захария провъзгласява Набуко за слуга на Господ и цар на евреите.

Коментари

Още от последните новини