Зрелостните изпити в Бургас отново при засилени мерки за сигурност

Зрелостните изпити в Бургас отново при засилени мерки за сигурност - E-Burgas.com

3 220 ученици ще полагат държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Бургас, съобщи инж. Виолета Илиева, директор на РУО- Бургас за Радио „Фокус“-Бургас.  Изпитът ще се проведе в 33 училища в областта на 19 май.

На втория държавен зрелостен изпит, който ще се проведе на 22 май в 34 училища в областта, подалите заявления са 3 126 зрелостници. Най-желаният предмет от учениците е биология и здравно образование - 1 102-ма, интерес има и към езиците, като по английски език те са 688. Най- малък е борят на подадени заявления по италиански език.

Третият зрелостен изпит, който е по желание, ще бъде на 26 май. Заявилите желание да полагат изпит са 33-ма. Те са разпределени в три училища.

Отново ще има видеонаблюдение и засилен контрол от страна на полицията. “Във всяка зала ще има камери и по двама квестори. Те са от различни училища и не са специалисти по съответния предмет, по който се провежда зрелостният изпит. Коридорите също са обезпечени с камери. Специалистите от РУО-Бургас също ще наблюдават с камери определени училища в реално време“, каза инж. Илиева.

Изпитите започва в 8 часа, но учениците трябва да са в 7 часа в съответното учебно заведение. „В 7, 30 часа зрелостниците трябва да са на работните си места, да е извършено съответствието на личната карта и физическото присъствие, да са предали мобилните устройства“, каза още инж. Илиева. Зрелостниците ще бъдат по един на чин. „Всяка маса ще бъде достатъчно отдалечена една от друга. Ще се проведе и съответния инструктаж“, допълни още директорът на инспектората.

Новият момент тази година е в оценяването. Досега всяка област е изпращала оценители по учебните предмети в МОН, където са се проверявали писмените работи. От тази година във всеки областен град ще се сформират оценителски центрове. В Бургас ще има два- в Търговска гимназия и Професионална гимназия по електроника и електротехника „К.Фотинов“. Писмените работи ще се разпределят от министерството. Ще се съставя протокол за допуснатите от учениците грешки, за да може двамата независими оценители да не се влияят един от друг. Ако е необходимо ще има арбитраж. Оценителите ще са снабдени със специални устройства, с които ще се проследява времето, в което те реално са проверявали писмените работи. Устройствата ще се съхраняват от директорите на училищата.

Коментари

Още от последните новини