Затворът в Бургас добива европейски вид до края на лятото

Затворът в Бургас добива европейски вид до края на лятото - E-Burgas.com

До края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. Това става ясно при посещението на място на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той инспектира ремонтните дейности, които в момента са в доста интензивна фаза и получи уверението на началника на затвора Бранимир Мангъров, че скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори у нас ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания.

Затворът в Бургас е последният от местата за лишаване от свобода у нас, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв. м. на задържано лице, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен.

Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на лишени от свобода, Бургаският затвор в скоро време ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън - цялата фасада на затвора също е в процес на саниране. Условията в затвора са критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.

След ремонта в основния корпус на затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт - най-модерното и ново пенитенциарно заведение от закрит тип. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм "Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права", бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лева за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Това е и най-големият обект, завършен успешно в рамките на програма БГ 15 "Корекционни услуги включително без прилагане на мерки за задържане" на НФМ.

Коментари

Още от последните новини