Засилват екоконтрола на „Кроношпан“

 Засилват екоконтрола на „Кроношпан“  - E-Burgas.com

Министърът на околната среда и водите Нено Димов лично ще посети Бургас, за да проведе срещи във връзка с изпълнението на мерките за осигуряване на чистотата на въздуха в града.  Това стана ясно след среща, инициирана от бургаските депутати от ГЕРБ.

Те поискаха спешен разговор с екоминистъра във връзка с опасенията на гражданите за качеството на въздуха в морския град и нивата на замърсяване. Акцент по време на срещата бе работата на оператора „Кроношпан“ във връзка с изпълнението на негов план за план за действие от 2017 г., съдържащ комплекс от екологични мерки.

„Отговорна задача на всички нас и като народни представители, и като част от гражданското общество, е да следим за качеството и чистотата на въздуха в Бургас. Особено когато имаме сигнали от бургазлии, техните притеснения са и наши, ето защо инициирахме подобна среща. В непрекъснат контакт сме със община Бургас по темата, както и с ангажираните органи“, коментираха народните представители от ГЕРБ.
 
Освен лично посещение в Бургас в близките седмици, министър Димов пое ангажимент да се извърши стриктна проверка. Тя ще се фокусира върху изпълнението на поети краткосрочни и дългосрочни мерки от страна на „Кроношпан“. Заявено бе ускоряване на изграждането на постоянна изолираща ограда, както и да се изисква оформяне на „зелен пояс“ около предприятието с бързорастящи  високи дървета. 

„С министър Димов и колегите обсъдихме по какъв начин може да се засили контролът и да се разширят изискванията към оператора. Една от стъпките е включване на постоянен собствен мониторинг и ускорено въвеждане на най-добрите налични техники - допълнителни филтри. По този начин ще се засилят ангажиментите за недопускане на замърсяване“, коментира Ивелина Василева, която е и председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. 

За да бъдат жителите на Бургас част от този процес и да разчитат на коректна информация, от МОСВ се ангажираха с участие на граждани в предвидените проверки от контролните органи и отчитането на резултатите от тях. 
 

Коментари

Още от последните новини