Защо желанието за секс е по-голямо през пролетта?

Защо желанието за секс е по-голямо през пролетта? - E-Burgas.com

С настъпването на пролетта настроението и мирогледа на повечето хора значително се подобрява в сравнение с дългата и мрачна зима. 

Всичко от желанието за разходка под слънчевите лъчи, слушането на силна музика и повишените нива на енергия до чувствителното покачване на интереса към сексуални контакти е резултат от повишеното количество слънчева светлина и покачващите се нива на серотонин и лутеинизиращ хормон.

През зимата хората отделят повече мелатонин, невро-хормон с отпускащо и успивно действие. Той се синтезира от епифизата при продължително лишаване от дневна светлина. С удължаване на периодите със слънчева светлина, епифизата забавя производството на мелатонин за сметка на увеличеното производство на серотонин – невротрансмитер и хормон, носещ силно положителни ефекти за цялото тяло.

Благодарение на серотониновите ефекти, зимната летаргичност бавно бива изместена от енергичност и желание за действие и промяна. Вместо депресия и бездействие, серотонинът стимулира към радостни мисли и физическа активност. В този момент се активизира и лутеинизиращия хормон.

Синтезиран от хипофизата този хормон стимулира овулацията и производството на прогестерон при жените и производството на тестостерон при мъжете. Той също се влияе от нивата на слънчева светлина и се повишава почти успоредно с количествата отделен серотонин.

Прекият ефект и при двата пола е сходен – радостните мисли и повишената енергия рязко могат да ескалират в сексуални мисли и пориви, което води до допълнително отделяне на серотонин, адреналин, полови хормони и ендорфини. Освен предразположението към сексуални фантазии и стимулацията за намиране на полов партньор, повишеното количество полови хормони допълнително облагородява мозъчната функция.

Тестостеронът, например, силно подобрява способностите за концентрация, запаметяване и пространствено ориентиране, а прогестеронът влияе на специфични GABA рецептори за постигане на ефекти сходни с еуфорията и предпазващи мозъка от неврохимични разстройства, асоциирани със състояния на тревожност и депресия.

източник: puls.bg

Коментари

Още от последните новини