Защитна теза: Намерените артефакти у тримата иманяри били съвременни фалшификати

Защитна теза: Намерените артефакти у тримата иманяри били съвременни фалшификати - E-Burgas.com

Намерените от разследващите артефакти у тримата задържани по обвинения в иманярство са съвременни фалшификати. Това каза в кулоарите на Бургаския апелативен съд адв. Англе Ангелов защитник на 25-годишния Здравко Ковачев, който бе задържан с други двама мъже в момент на сделка с антични предмети.

Пред съдебния състав Ковачев заяви, че е научен работник. Бил докторант, а темата, която защитавал била в областта на съвременните фалшификати. Как и кой го е свързал с Кирил Желев и Стоян Мечичиев, от когото купува т.нар. фалшификати за сумата от 70 лв. за сега остава неясно.

"Това е явен опит да се манипулира общественото мнение. Сигурен съм, че моят подзащитен е невинен и действително става въпрос за фалшификати. Ще изискам да се назначи експертиза и то от най-добрите в тази област. Няма да сключваме споразумения, ще доведа делото до край с оправдателна присъда", заяви пред медиите адв. Ангелов.

Другите двама обвиняеми поискаха от апелативния състав да потвърди наложеното от пъвроинстанционния съд определение, а именно парична гаранция. Според защитниците им по делото не били събрани достатъчно доказателства, които да сочат авторство на извършеното престъпление. Мечичиев оправда намерения от разследващите металотърсач като нещо , с което си служел в работата си на ел.техник,  а монетите били изсечени от самия него и нямали никаква нумизматична стойност. 

Кирил Желев също настоя съдът да потвърди паричната гаранция. Имал възрастни и болни родители, за които да се грижи. Това обаче не трогна апелативния прокурор, която настоя за най-тежката мярка - задържане под стража. Прокуратурата мотивира искането с това, че Желев е с обременено съдебно минало, осъждан по същите обвинения, а последното задържане е станало по време на условна присъда.

В крайна сметка и въпреки доводите на държавното обвинение съдът потвърди определението на този в Ямбол. Мечичиев, Желев и Ковачев остават на свобода под парична гаранция от по 500 лв. за всеки.

Галерия
Коментари

Още от последните новини