Започват разкопките на п-ов Скамни в стария град на Созопол

Започват разкопките на п-ов Скамни в стария град на Созопол - E-Burgas.com



Доц. д-р Кръстина Панайотова започва днес разкопки на полуостров Скамни в стария град в Созопол, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей. 

Полуостров Скамни е крайната част на полуострова, върху който е разположен античният град и поради лошия климат - силни ветрове, които го обдухват през зимата, не е бил населен с жилища както всички големи черноморски полуострови. Подобна е и ситуацията в Несебър, Приморско, Царево и Ахтопол.

Там са били разполагани големи обществени сгради, най-вече храмове. При досегашните разкопки по програмата „Виа Понтика” там бяха открити тъй нареченият Каструм Домини /замъкът на владетеля/ и огромен манастир, построен от шурея на цар Михаил Шишман /1322- 1330 г./ Атанасий Палеолог, брат на императора. Милостиво е дал тази територия на Атанасий Палеолог да построи манастир, тъй като животът му в Константинопол е бил заплашен от негови идеологически противници – исихасти. След това, поради липса на средства, разкопките бяха прекратени за няколко години и сега, със средства, на Националния исторически музей ще бъдат подновени от доц. д-р Кръстина Панайотова.

Коментари

Още от последните новини