Започват проверки в болниците, ето защо

Започват проверки в болниците, ето защо - E-Burgas.com

Здравното министерство започва проверки в държавни и общински болници, заради съмнения за фиктивни назначения на персонал. Повод са твърденията на кмета на Белоградчик пред БНТ, че лекари си предоставяли дипломите на лечебни заведения и ходели в тях, само за да си вземат заплатата в края на месеца. А голяма част дори не знаели къде са болниците.

Според кмета на Белоградчик, заради изискванията в медицинските стандарти, се налагало болници да поддържат по-голям щат, отколкото им е нужен.От Районната здравна каса във Видин казаха за "По света и у нас", че при проверките в белоградчишката болница през миналата година не са открити нарушения. Сега в лечебното заведение ще има нова инспекция от здравното министерство.

Здравният министър каза, че част от стандартите са остарели и ще бъдат променени. А министерството е в готовност да помогне на общините да преструктурират лечебните заведения в тежко финансово състояние. Болницата в Омуртаг е на ръба на оцеляването.

От 2012 до момента е с дългове за над 700 000 лева.В болницата идват пациенти и от други общини. Притесняват се, че ако бъде закрита, трябва да пътуват повече.От Сдружението на общинските болници обявиха, че излизат на едночасов протест на 15-ти януари.

Според здравния министър сумата, с която може да се подкрепят общинските болници е 6 милиона лева, но при едно условие. "Мисля, че ще може да ги подпомогнем с тази сума, в контекста на преструктурирането на самите болници обаче", обясни министър Кирил Ананиев.

Днес стана ясно, че Съветът на директорите на Ловешката болница е подал оставка. Председателят му Даниела Коларова обясни, че напуска заради липсата на приемственост в стратегията за спасяване на болницата между старото и новото ръководство на здравното министерство.

Коментари

Още от последните новини