Започна ремонтът на Филхармонията, завършват го до края на годината (снимки)

Започна ремонтът на Филхармонията, завършват го до края на годината (снимки)  - E-Burgas.com

Започна дългоочакваният ремонт на концертната зала “Проф. Иван Вульпе” в Бургас. От дълги години тя е в окаяно състояние, а фасадата и бе напукана при изкопните работи за подземния паркинг под площад "Св. св. Кирил и Методий". 

Необходимите близо 2 млн. лв. за ремонта бяха отпуснати от Министерството на културата. Проектът предвижда да се възстанови оригиналната фасада на сградата. Освен това основите и ще бъдат укрепени, защото в момента тя е опасна и има опасност да се срути. Вътрешното състояние на концертната зала също е в много лошо състояние и там ще бъде извършен основен ремонт.  Очаква се строително-монтажните работи да приключат до края на годината. 

Концертната зала „Иван Вульпе“ е архитектурен паметник на културата от 30-те години на XX в., а сградата е част от Бургаската филхармония и е свързана с богатата история на музикалното изкуство в града. Ежегодно залата е домакин на редица културни събития - камерни, симфонични и балетни концерти, рецитали, прожекции на филми и международни конкурси. С разнообразната си културна програма, концертна зала „Иван Вульпе“ привлича посетители не само сред местните жители, но и сред гостите на града.

Концертната зала носи името на Иван Вульпе - един от най-заслужилите оперни дейци в Бургас. През 70-те години на XX век, той е главен диригент на Бургаската филхармония, когато наред с численото си нарастване, Бургаската филхармония издига своя професионален ръст и си извоюва името на един от най-изявените български оркестри.

Галерия
Коментари

Още от последните новини