Започна едноседмична акция за спазване на разрешената максимална скорост на движение

Oт днес до 23 април на територията на България и целия Европейски съюз започна акция по засилен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение, обявиха от МВР. Мерките се предприемат в рамките на операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL.

Подобен тип нарушения са често срещано явление във всички европейски държави и са определени като най-сериозната причина за тежки пътнотранспортни инциденти и смърт по пътищата на Стария континент.

"Обстановката в страната ни не е по-различна – голям процент от сериозните произшествия на пътя с убити и пострадали са причинени от същия фактор – движение с превишена или несъобразена скорост. Затова засиленият контрол за спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите на пътя", уточняват от МВР.

През 2016 г. в България превишената скорост продължава да е с най-голям дял като причина за катастрофи по вина на водачите. По този показател данните за страната са над средното ниво за държавите - членки на Европейския съюз.

В рамките на операцията освен за превишаване на разрешената скорост за движение ще се извършват проверки и за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Началото на акцията съвпада и с последния почивен ден от великденските празници, като днес се очаква засилен трафик по всички основни пътни артерии в страната.

 

Сподели новината:

Коментари