Зам.-министър Ципов: МВР няма да строи нови бежански лагери

Зам.-министър Ципов: МВР няма да строи нови бежански лагери - E-Burgas.com

Министерството на вътрешните работи няма да строи нови бежански лагери, заяви категорично заместник-министър Красимир Ципов. Той поясни, че обществената поръчка е за подготовка  на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. тогава, когато е налице съществено увеличение на миграционен натиск, съобщава пресцентърът на МВР.

Това е вследствие от приет през 2016 г. План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция. Тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на МС, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активиране на плана, обясни Ципов.

В тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС. Той уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР, а това са РДГП – Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново. В тези обекти няма свободен достъп, има охрана от служители на МВР. Средствата са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ , допълни заместник министърът и припомни, че България поиска тази помощ през 2016 г. и тя е част от отпуснатите от ЕК 160 млн. евро.

Към момента центровете за временно настаняване на чужденци са заети под 10 %. Зам.-министър Ципов обърна внимание, че през 2017, 2018 и от началото на 2019 г. сме върнали над 3000 лица, като по този начин изпълняваме един от основните приоритети на управленската програма на правителството - връщането на незаконно прибиваващи лица в държава по произход. В заключение, Красимир Ципов посочи, че проектът е одобрен от ЕК, срокът за приключването по дейностите по него е януари 2020 г. и ако те не бъдат реализирани, на България ще бъде наложена финансова корекция, която трябва да се плати от държавния бюджет. Към настоящия момент МВР разполага с капацитета на двата специализирани дома за временно настаняване на чужденци, които се намират на територията на Бусманци и Любимец. Този капацитет е 700 места.

Става дума за изграждане на временни кризисни центрове, те ще са от затворен тип, като финансирането идва по линия на спешните мерки, осигурени ЕК, потвърди и зам.-министър Милко Бернер. Той детайлно се спря на планираните предстоящи дейности, които са свързани само с подготовка на площадките в тези три района, където евентуално при необходимост ще бъдат разположени центрове - изграждане ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана. Бернер отново подчерта, че тези центрове ще бъдат оборудвани и обособени единствено когато се задейства планът за действие за справяне с евентуална миграционна криза, което става само с решение на  МС.

Заместник-министър Ципов изрази категоричната позиция, че независимо от благоприятния за момента анализ, България трябва да е готова да посрещне евентуална нова миграционна вълна. Той припомни, че през 2016 г. капацитетът на МВР  и ДАБ бе запълнен над 200 %.

Коментари

Още от последните новини