Зала "Младост" приема първия интерактивен детски хепънинг

Зала

Тази неделя - 24 февруари, от 10.00 часа, Спортна зала "Младост" ще се напълни с над 300 деца от 16 бургаски детски градини, които заедно със своите родители ще се включат в първия голям и весел интерактивен празник, в който светът на технологиите ще срещне този на приказките.

Детските заведения, в които преди три години бе въведена програмата за ранно компютърно обучение, ще бъдат представени от 20 деца в четвърта възрастова група. Те ще бъдат разпределени в отбори по 5 малчугани, които с помощта на таблети, мултимедия и интерактивни дъски ще трябва да намерят верните отговори на задачи в областите - математика, български, английски език и околен свят. Всеки отговор ще помогне на децата да съберат отделните части от пъзела и сглобят заедно приказката.

Всичко, което децата правят на таблетите и интерактивните дъски ще бъде показвано на голям екран в залата за присъстващите, а в последната игра участие ще вземат и родителите. Приказни герои ще помагат на отборите да се справят с поставените задачи, а в паузите малчуганите ще играят, пеят и танцуват.

Интерактивният детски хепънинг се организира от Община Бургас като естествено продължение на програмата за първоначално компютърно обучение, въведена по идея на кмета Димитър Николов в 20 детски градини. За тази цел детските заведения бяха оборудвани с 20 интерактивни дъски, с лаптопи, рутери, проектори и над 500 таблета. На тях 1500 деца в 3-та и 4-та група се обучават дозирано по 15-20 минути чрез образователен софтуер с над 200 интерактивни ситуации по математика, български, английски език, околен свят и над 2000 разнообразни задачи. Работата на таблетите е съчетана с дидактични игри, екипни задачи, музикални дейности и занимания в книжките на децата.

Атрактивното състезание в зала "Младост" ще покаже знанието на децата и резултатите от ранното компютърно обучение в детските градини. Освен това, то ще бъде своеобразен преход към надграждащия проект на Община Бургас - "Първокласно начало", който включва обновяване на всички 92 класни стаи за първокласниците в училищата с антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, единични чинове и оборудването им със съвременни образователни технологии - интерактивни тъчскрийн дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник.

Идеята за въвеждането на заниманията с таблети в детските градини и първите класове е заимствана от примера на най-развитите в сферата на образованието страни, в които отдавна се възпитава правилно отношение към технологиите в ранна възраст като средство не за игра, а за получаване на информация и знания. Целта на Общината е Бургас да не изостава от съвременните тенденции в образованието, а младото поколение да расте висококвалифицирано и подготвено за новите професии.

Коментари

Още от последните новини