Закриха 245 паралелки след 7-и клас в страната

Закриха 245 паралелки след 7-и клас в страната - E-Burgas.com

245 паралелки за осмокласници в страната са закрити след третото класиране заради липса на кандидати. От тях 190 са професионални, а останалите 55 - профилирани.

Същевременно преди старта на учебната година се търсят ученици, които да запълнят още 8378 свободни места в училищата в страната. Повече от 2/3 от тях - 5826, са за осмокласници в професионални гимназии, а останалите 2552 - в профилирани. показват данните за свободните места и закритите паралелки към 20 август, публикувани от Синдикат „Образоване".

Най-много закрити паралелки има в София-град - 31, от които 16 са професионални, 15 профилирани. Сред тях има такива с профил „каменоделство", „производствено-кулинарни дейности и напитки", „предприемачески", „компютърна техника и технологии, „софтуерни и хардуерни науки" „подемно-транспортна техника, монтирана на пътни превозни средства", „природни науки", „чужди езици" В столицата 967 са свободните места в гимназиите след приключването на третото класиране от приема след 7-и клас в началото на август. Към част от тях вече са насочени 39-те ученици, които са били приети в паралелки, които попадат в списъка на закритите. На второ място по брой нереализирани паралелки се нарежда Пазарджик, където са закрити 18 професионални и 4 профилирани. Там обаче продължават да търсят ученици за 520 свободни места, като срокът за записване е удължен до 10 септември, коментира пред „Монитор" ст. експертът в местното регионално управление на образованието Александра Полищук.

Те могат да кандидатстват в гимназии за предприемачи, природни и хуманитарни науки, техник-лесовъд. Там се търсят още фризьори, кулинари, електромонтьори, биотехнолог.

Коментари

Още от последните новини