Законопроектът за мажоритарния вот влиза в парламента

Законопроектът за мажоритарния вот влиза в парламента  - E-Burgas.com

Патриотите няма да го подкрепят 

ГЕРБ ще внесе законопроект за мажоритарния вот в Народното събрание. Това обяви лично председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Предложението е в резултат на референдума, който се проведе заедно с президентските избори през ноември и на който надз 2 млн. българи поискаха промяна в избирателната система.

Законопроектът обаче изглежда ще се яви и като първи разнобой в коалицията на двете управляващи партии. Мажоритарният вот беше заложен в предизборната платформа на ГЕРБ, но Обединени патриоти са твърдо против подобна промяна.

„Първият законопроект, който ще внесе партия ГЕРБ в Народното събрание наистина ще е за мажоритарния вот. Той всъщност е готов още от края на миналия парламент, но тогава не получи достатъчна подкрепа", обяви Цветан Цветанов.

„Убедени сме, че това трябва да се направи. Общественото одобрение към сегашната система не е много позитивно. Хората искат личности. 2.5 млн. души са дали гласа си за промяна на системата и ние трябва да се съобразим с това, което направиха българските избиратели.

Обяснихме на патриотите, че не можем да отстъпим от тази позиция. Те ни казаха да не разчитаме на подкрепа от тяхна страна. Надяваме се, че други парламентарни групи биха подкрепили въвеждането на мажоритарна система", шефът на ПГ на ГЕРБ.Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов внесе малко повече яснота за самия законопроект пред БНТ.

Коментари

Още от последните новини