Законът за концесиите още 1 година няма да важи за плажове

Законът за концесиите още 1 година няма да важи за плажове - E-Burgas.com

НС прие на второ четене промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. С промените беше отложен с една година новият режим за концесии на плажовете, който ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Промяната беше направена в Закона за концесиите.

Предложението бе на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

За отлагането настояваха от министерството на туризма, а вицепремиерът Валери Симеонов бе против.

Той избухна остро срещу коалиционните си партньори от ГЕРБ и ги обвини в саботаж. Симеонов написа във Фейсбук:

"Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност".

Влизането в сила на новия Закон за концесиите от 1 януари е една от причините за споровете около концесията на ски зона Банско.

Има 5 концесии в съдебна фаза и е редно да се запази стария режим, мотивира се в пленарната зала Кирилов. Според него има само десетина плажа за концесиониране, което е незначителна част от 300, колкото са всичките плажове.

Християн Митев от "Обединени патриоти" се обяви против отлагането. Той смята, че през следващата една година ще бъдат концесионирани апетитните плажове за максимално разрешения сега срок при много по-непрозрачни и леки условия, отколкото са заложени в Закона за концесиите, който влиза в сила от 1 януари. Според него нищо не е пречело новият закон да не важи за процедурите в съдебна фаза.

Крум Зарков от БСП каза, че въпреки, че действието на новия закон се отлага за 1 година, реалното отлагане на закона за концесиите за плажовете е за 20 години. Това е максимално допустимият срок за концесии според закона за черноморското крайбрежие, по който ще продължат да се отдават плажовете и следващата година.

Според приетите промени в Закона за ограничаване на административното регулиране се въвежда принцип на служебно събиране на информация за съдебния статус на физическите лица. Справката за свидетелството за съдимост ще се извършва чрез служебен обмен на информацията между администрациите.

Промените засягат над 60 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Промените са в изпълнение на един от основните приоритети на правителството за намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса./ dir.bg

Коментари

Още от последните новини