Задържаха 2 000 контрабандни парфюми на ГКПП "Лесово"

2 000 контрабандни парфюми с лога на световноизвестни марки задържаха митничари и граничари на ГКПП “Лесово”. Козметичните стоки са иззети при разкрити 6 опита за нелегален внос от Турция, регистрирани през последните 10 дни.

471 от иззетите контрабандни парфюми са открити в багажното отделение на  “Фолксваген Транспортер” с молдовска регистрация. Автомобилът  е пристигнал на ГКПП “Лесово” на 9 октомври. Шофьорът и пътниците обявили, че не внасят нищо за деклариране. При последвалата проверка обаче били открити парфюми, носещи лога на 16 световноизвестни търговски марки, между които „Armani”, „Lancome”, „Dior, „Chanel”, „Boss”, „Paco Rabanne” и др. Установено е, че недекларираните парфюми в опаковки от 50 до 100 ml са собственост на шофьора - молдовски гражданин.

Още 390 недекларирани парфюма с лога на 21 световни търговски марки са иззети при митническа проверка на друг лек автомобил с молдовска регистрация, който е влизал в страната от Турция на 8 октомври. Автомобилът бил селектиран от митническите служители за щателна митническа проверка и парфюмите били открити в багажника на колата, под лични вещи.

На същия ден, при съвместна проверка на митническите и гранични служители на ГКПП “Лесово” били иззети и 115 недекларирани парфюма от микробус, управляван от молдовски гражданин. Още 436 недекларирани парфюма с лога на световни марки били открити в кабината на товарен камион, управляван от турски гражданин, при митническа проверка на превозното средство и товара с рентгенова апаратура.

При други две съвместни проверки на митническите и гранични служители били иззети 390 контрабандни парфюма от лек автомобил с молдовска регистрация  и 198 парфюма от микробус с украинска регистрация.

Срещу нарушителите са съставени актове по Закона за митниците, а в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и  Закона за марките и географските означения, за случаите ще бъдат сезирани официалните  правопритежатели на съответните търговски марки.

Сподели новината:

Коментари