Задълженията на общините растат

Задълженията на общините растат  - E-Burgas.com

През миналата година задълженията на общините у нас са се увеличили и са достигнали, според неокончателни данни, около 200 милиона лева. Това съобщи за БНР Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

Той коментира, че въпреки увеличаването на неразплатените задължения на местната власт, повечето от общините ще задържат размера на местните данъци на нивото от 2016 година. В много общини обаче ще се увеличат таксите, допълни Савов: "Не така стоят нещата с таксите, които повече общини са решили да увеличат през 2017-а - примерно една пета от общия брой, но има и такива, които намаляват размера - на таксите за битови отпадъци, за детски ясли, за детски градини. Малко са на брой, но има и такива."

Емил Савов обясни, че основното предизвикателство за финансовата политика на местните власти е балансът между просрочени задължения и просрочени вземания: "Логично би било при толкова просрочени разходи, да се увеличават данъците, само че решението е малко по-различно. Ние, общините, колкото имаме просрочени задължения, горе-долу толкова, даже и по-голям е размерът на просрочените вземания - тоест на неиздължени данъци и такси. И когато прегледахме - с особен интерес, дебатите, общественото обсъждане (на общинските бюджети - бел. ред.) основните усилия на общините са към повишаване на събираемостта - тоест това е основният акцент на общинските бюджети през 2017-а. И това е начинът, по който общините се стремят да разплатят старите си задължения."

Коментари

Още от последните новини